fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂCea mai mare lucrare de artă stradală din România va fi la...

Cea mai mare lucrare de artă stradală din România va fi la Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Ediţia a VI-a a Festivalului Internaţional de Street Art de la Sibiu a ajuns aproape de final. 11 lucrări de artă stradală au fost finalizate deja, dar se lucrează în continuare la zidul care va găzdui cea mai mare pictură murală din România. Turul de Artă Stradală din Sibiu ajunge anul acesta la 96 de lucrări, răspândite în tot oraşul.

Peste 525 mp de culoare, condensaţi în cel mai mare mural din ţară

Sweet Damage Crew marchează în acest an lucrarea care va deveni cea mai mare atracţie a Turului de Artă Stradală din Sibiu. Muralul va fi impresionant ca dimensiuni, astfel că 4 dintre membrii grupului lucrează în continuare pentru finalizarea lui. Acesta va acoperi întregul perete lateral al unei clădiri din Piaţa Aurel Vlaicu din Sibiu, o zonă intens circulată şi va avea o înălţime maximă de 25 de metri şi un total de peste 525 metri pătraţi.

Lucrarea se aliniază temei festivalului din acest an – „#Origins” şi este de mare însemnătate pentru membrii grupului prin mesajul transmis, fiind, „un tribut adus omului şi umanităţii, individului şi societăţii, de la origini şi până în prezent”. Din punct de vedere compoziţional, muralul este un portret de grup, format din chipurile unor oameni pictate în cromatici şi stiluri diferite, susţinând astfel ideea de unitate în diversitate.

Noi lucrări în cel mai amplu Tur de Artă Stradală din România

Cele 17 lucrări realizate în acest an la SISAF, dintre care 12 murale permanente, vor îmbogăţi şi mai mult galeria urbană în aer liber a oraşului, care însumează acum 9.700 metri pătraţi de culoare. În total, 96 de lucrări de artă reuşesc fie să înfrumuseţeze estetic zone defavorizate din oraş, fie să ridice întrebări privitorilor sau să transmită mesaje pozitive.

15 artişti şi grupuri din România, Spania şi Ucraina au luat în primire, la începutul săptămânii trecute, o serie de ziduri vizibile din oraş, pe care şi-au aşternut arta pentru comunitate. Astfel, prin cei 1.600 metri pătraţi de culoare, au reuşit să însufleţească o serie de locaţii cheie – blocuri, unităţi de învăţământ şi alte clădiri importante din viaţa oraşului.

Dacă în ultimii ani s-au pictat pereţi de grădiniţe, şcoli generale şi licee, în 2020 a fost realizat un prim mural pe clădirea Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”, astfel festivalul reuşeşte să marcheze lucrări pentru beneficiarii tuturor nivelurilor de învăţământ. Muralul are dimensiuni mari şi este realizat de artiştii Şatran, Biex & Ana Gabriela.

Tot pe clădirile unor instituţii de învăţământ au mai fost executate două lucrări de impact: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” găzduieşte muralul artistului Popescu, realizat în stilul benzilor desenate, iar Grădiniţa nr. 22 din cartierul Valea Aurie a prins viaţă prin viziunea artistului Toybox, care a pregătit o lucrare în forme geometrice care se întrepătrund, inspirată de jocurile japoneze pentru copii.

După ce în anul 2019 artistul John.S realiza în premieră o lucrare pe faţada unei clădiri din cadrul Aeroportului Internaţional din Sibiu, anul acesta şi-a dus mai departe munca începută şi a completat puzzle-ul de artă cu un nou mural în stilul propriu.

Noua ediţie a festivalului a marcat şi o locaţie apropiată centrului istoric al oraşului, mai exact un perete al sediului Urbana, care a fost îmbrăcat cu o lucrare de artă stradală semnată de artistul Lucian Sandu-Milea. Muralul prezintă alternanţa celor două moduri de viaţă – cel în mijlocul oraşului, reprezentat ca un timp artificial, strâns legat de tehnologie şi cel în armonie cu natura, un timp etern.

Un alt punct în care arta va aduce o schimbare majoră este Baza Hipică din cartierul Vasile Aaron, în care artistul T-Marsh din Spania pictează în aceste zile o lucrare cu un mesaj puternic. Acesta a ales să evidenţieze întoarcerea la origini, prin apel la ideea că oamenii distrug cu bună ştiinţă natura şi tot ceea ce îi înconjoară.

În final, de o importanţă mare în acest an sunt blocurile sau clădirile pe care artiştii reuşesc să le revitalizeze în mai multe cartiere ale Sibiului, în proximitatea localnicilor, pentru a le face arta accesibilă zi de zi. Alex Maksiov din Ucraina a finalizat o lucrare impresionantă 3D pe str. Calea Cisnădiei, unde o fereastră imensă scoate la lumină vegetaţia luxuriantă ce se ascunde în interiorul clădirii. Pe de altă parte, Kaps Crew prezintă muralul numit „From Bing Bang to Tik Tok”, ce îndeamnă la introspecţie şi îşi propune să prezinte două ipostaze temporale ale Universului. Lucrarea grupului se poate vedea în cartierul Vasile Aaron, pe blocul de pe strada Semaforului, nr. 26.

Zona Lacului Binder este şi ea vizată pentru prima dată în cadrul festivalului. Un zid al unui bloc de pe str. Avântului beneficiază de o nouă lucrare a artistei Andreea Toma, care la ediţia de anul trecut marca una dintre cele mai apreciate lucrări. Acum, aceasta ne vorbeşte despre Origini prin apel la imaginea bunicii, adusă în prezent prin inserarea unor elemente surprinzătoare, specifice noii generaţii. Tot în această zonă, artistul de stradă Homeboy LDJ a realizat o intervenţie urbană în stil de graffiti autentic, pe zidul unei clădiri care necesita o schimbare majoră.

O ultimă lucrare poziţionată chiar în vecinătatea locuitorilor din Sibiu se află pe Şoseaua Alba Iulia, pe un zid extrem de vizibil al blocului ANL. Artistul Cristian Scutaru reuşeşte astfel să finalizeze lucrarea cu tema „Feed your mind”, un mural încărcat de simbolistică.

În completarea lucrărilor de pictură murală, a mai fost definitivată o nouă instalaţie de artă de către artistul Pisica Pătrată, unul dintre cei mai mari artişti de acest gen din România. Acesta a realizat pictura unor cuburi, care formează o instalaţie de artă interactivă, ce va fi expusă în Parcul Sub Arini şi alte locaţii în perioada următoare.
De asemenea, în aceste zile se realizează inclusiv 4 lucrări pe asfalt de către tânărul artist sibian PARA, în cadrul unei campanii de educare a participanţilor la trafic prin artă, demarată pentru prima dată la ediţia trecută. Acestea sunt plasate în dreptul a 4 treceri de pietoni intens circulate din zone centrale, astfel îşi propun să aducă mesaje relevante de conştientizare, dedicate pietonilor. Locaţiile exacte: bd. Corneliu Coposu (în zona Skatepark-ului), str. Constituţiei (lângă Parcul Tineretului), Piaţa Aurel Vlaicu (la sensul giratoriu bd. Mihai Viteazul – Calea Dumbrăvii), intersecţie Calea Turnişorului – Şoseaua Alba Iulia.

Activităţi conexe, de-a lungul întregii săptămâni

La fel ca în fiecare an, o componentă importantă a festivalului este programul de evenimente conexe, dedicat pasionaţilor de artă. Astfel, săptămâna trecută au avut loc activităţi zilnice în Parcul Sub Arini şi alte locaţii din oraş: Art Park Expo, o expoziţie de artă semnată de artiştii Pisica Pătrată şi Ana Postolachi, sesiunea Street Art Talks, care a pus faţă în faţă artiştii, organizatorii şi comunitatea, două Workshop-uri de artă pentru copii şi proiecţii de lucrări pe faţada Turnului Sfatului.

Un eveniment de impact a fost organizarea primului Cinema Drive-In din Sibiu, în locaţia Freedom Events, unde cei pasionaţi de artă au putut urmări filmul „Exit Through the Gift Shop” regizat de unul dintre cei mai mari şi enigmatici artişti – Banksy.

Ultima zi de festival a marcat punctul culminant al ediţiei – momentul în care toate lucrările finalizate au fost dezvăluite publicului, în cadrul Sibiu Street Art Tour. Câteva zeci de participanţi au pornit pe biciclete de la Ziarul Orizontal al artistului Dan Perjovschi şi au făcut opriri în locaţiile din acest an, unde au luat un prim contact cu cele mai noi lucrări de artă din oraş, de care ne vom bucura zi de zi. Harta turului va putea fi găsită în format tipărit la Centrul de Informare Turistică al Primăriei Sibiu, dar se poate parcurge şi cu ajutorul hărţilor electronice, care vor fi disponibile pe site-ul www.streetartfestival.ro şi Sibiu City App.

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociaţia ART Factory Transilvania şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu.

Adrian Meitner

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel