Muzeul Județean Satu Mare organizează luni, 17 august, la ora 18.00, vernisajul expoziției ”O nuntă. Două nunți – Tradiție și inovație în nunta oșenească”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Expoziția se surpinde fenomenul nunții din Țara Oașului, prin obiectivul a doi artiști-fotografi consacrați: Ioniță G. Andron și Remus Țiplea. Ceea ce oferă evenimentului o caracteristică aparte este contrastul dintre cele două „nunți” petrecute la diferență de 60 de ani.

„Dacă în 1960 (anul din care datează fotografiile lui Ioniță Andron), întreg universul oșenesc se poate caracteriza prin ceea ce se numește nostalgic „tradițional” și „autentic”. Totuși fotografiile expuse de noi, sunt rodul unei nunți regizate, făcute cu ocazia realizării unui film documentar, legat de nunta în Țara Oașului. De altfel, „Nunta în Țara Oașului”, cum este și numit documentarul Elisabetei Bostan, s-a bucurat de un succes imens, având ecouri chiar și în ziua de azi. Am ales să expunem fotografiile de atunci, pentru a comemora cei 60 de ani scurși de la momentul filmării. Rems Țiplea pe de altă parte, surpinde Oașul în perioada ei de maximă schimbare, când tranziția de la tradițional la modern se face într-un mod accelerat. Însă el „documentează” nunțile contemporane exact așa cum sunt. Umblă de la o nuntă la alta, de foarte mulți ani deja și, fotografiază fiecare aspect din ceremonia și ritualul acestui important obicei, fără să caute doar tradiționalul sau senzaționalul, ci efectiv, realizând o muncă de documentare a întregului fenomen”, spun reprezentanții muzeului.

Expoziția este compusă din opt serii, fiecare unică în felul ei. Aspecte precum împletitul și găteala miresei, alaiul de nuntă, „luptele rituale” pentru mireasă, nuntașii, ceterașii, stegarul sau socăcitul apar surprinse în fotografii „grăitoare”, de o deosebită valoare, atât artistică, cât și documentară. În alte ipostaze, apar elemente ritualice precum „danțul” miresei și al colacilor, întrecerea pentru colacul miresei, roata miresei – obiceiuri arhaice păstrate vii în cutuma oșenilor.

Cei care vor vedea expoziția vor putea surprinde transformările și schimbările, dar și tradițiile care s-au păstrat chiar și astăzi în nunțile din Țara Oașului.

(FOTO: Muzeul Județean Satu Mare)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania