Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate în zonele Călan și Călanu Mic, a anunțat marți Prefectura Hunedoara.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Focarele au fost izolate de autoritățile sanitar-veterinare hunedorene, sprijinite de echipe specializate asigurate de Prefectura județului și Primăria Călan.

Cazurile de pestă porcină au fost confirmate în gospodăriile a doi proprietari de mici ferme de creștere a porcilor.  Au fost aplicate de urgență măsurile aprobate prin hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență: instituirea de restricții în cele două exploatații, confiscarea întregii cantități de carne rezultate în urma sacrificării de urgență a porcilor precum și dezinfecția locului unde a fost dispusă îngroparea carcaselor suinelor sacrificate.

Autoritățile au efectuat controale și analize în toate gospodăriile din apropierea celor două exploatații unde a fost descoperită boala.

“Pentru aplicarea întocmai a măsurilor sanitar-veterinare, medicii veterinari monitorizează permanent starea clinică a suinelor din zona de protecție, a fost instalat filtru cu covoare dezinfectante la intrarea în focarele din Călan și Călanu Mic și au fost afișate informări ale cetățenilor privitoare la declararea focarelor de Pestă porcină și la măsurile care trebuie luate pentru protejarea animalelor din gospodării. La această oră continuă recoltarea probelor și examinările clinice iar conform reglementărilor aflate în vigoare pentru astfel de situații, proprietarii de porci sacrificați vor fi despăgubiți”, a transmis Prefectura Hunedoara.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania