Teatrul Naţional din Timişoara lansează, la începutul lunii septembrie, în deschiderea stagiunii 2020 – 2021, cea de-a XXV-a ediţie a celui mai important festival dedicat dramaturgiei româneşti, plasate în context european, Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR).

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Dedicat, deopotrivă, evoluţiei spectacolului de teatru românesc şi publicului său, Teatrul Naţional răspunde acestui prezent complet neaşteptat, bulversant, care a luat întreaga lume prin surprindere şi face toate eforturile pentru a nu-i permite să devină noua normalitate, păstrându-i caracterul acut.

Pornim de la o realitate dură: comunitatea din care facem parte este greu încercată la toate nivelurile sale. Teatrul Naţional din Timişoara este decis să lupte împotriva pandemiei cu tot ce a învăţat să facă mai frumos, să lupte pentru umanitate, pentru continuitatea spiritului uman în formele sale cele mai înalte. De aceea, ediţia din acest an a FEST-FDR se va numi S.O.S. 2020.

Într-adevăr, această ediţie a festivalului se construieşte ca o formă de rezistenţă în faţa degringoladei, a confuziei, a deprimării şi a lipsei de încredere pe care pandemia de Covid-19 le-a reactivat în ultima perioadă.

De aceea, în ciuda faptului că – la fel ca peste tot în lume – capacitatea şi modalităţile de funcţionare ale teatrului au fost drastic modificate de pandemie, pe parcursul lunii septembrie, Teatrul Naţional pune în practică o nouă formulă a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti, colând o serie de spectacole ale teatrului, repaginate în aer liber, cu selecţia naţională de spectacole a FEST-FDR pe noua scenă de teatru în aer liber creată de Teatrul Naţional în acest scop.

În această formulă, FEST-FDR, eveniment susţinut de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara, va transforma Naţionalul din Timişoara în epicentrul teatrului românesc. Desigur, pentru a asigura respectarea normelor de siguranţă şi protecţie împotriva Covid-19, Teatrul Naţional construieşte o scenă în aer liber – un nou spaţiu pentru teatru în Parcul civic, în jurul Sălii 2.

Totodată, FEST-FDR, astfel contextualizat, va reprezenta o necesară gură de oxigen atât pentru iubitorii de teatru, cât şi pentru artişti, sufocaţi cu toţii de o realitate profund constrângătoare şi, ca atare, FEST-FDR va relansa afectiv, intelectual şi emoţional spiritul individului ca parte a comunităţii.

Astfel, primele spectacole ale lunii septembrie sunt programate după cum urmează: marţi, 1.09 şi miercuri, 2.09, ora 20, Aeroport de Ştefan Caraman, regia artistică Ion-Ardeal Ieremia; sâmbătă, 5.09 şi duminică, 6.09, M-am hotărât să devin prost după Martin Page, regia artistică Antonella Cornici; marţi, 8.09 şi miercuri, 9.09, Cloaca de Maria Goos, regia artistică Mihaela Lichiardopol.

Vom reveni în foarte scurt timp cu detalii privind selecţia spectacolelor incluse în festival.

Bilete se pot achiziţiona online pe www.tntimisoara.com. Agenţiile Teatrului Naţional (Agenţia “Mărăşeşti”, str. Mărăşeşti nr. 2 şi Agenţia “Sala 2”, Parcul Civic) se vor redeschide începând de vineri, 21.08.2020, având orarul de funcţionare între orele 11 şi 19, de marţi până duminică.

Avem convingerea fermă că Teatrul Naţional şi publicul său demonstrează necesitatea fundamentală a spectacolului de teatru şi că teatrul, ca expresie a culturii, este piatră de temelie pentru însănătoşirea morală a societăţii.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania