Vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, a declarat astăzi în emisiunea ”Transilvania Vorbește”, difuzată de Știrile Transilvaniei TV, că își dorește descentralizarea în interiorul PSD. Gabriel Zetea a făcut o adevărată pledoarie pentru descentralizarea administrativă a țării, iar în acest context a spus că, din punctul lui de vedere, este nevoie de un proces de descentralizare și în interiorul Partidului Social Democrat.

Gabriel Zetea, a susținut că își dorește ”un fel de federalizare” pe modelul SPD-ului din Germania, pe care el o vede ca fiind viitorul și pentru PSD.

”Dacă ne uităm cum este organizat SPD-ul în Germania, o să vedem că nu există neapărat o structură centrală. Sigur, există anumite decizii luate centralizat, dar landurile germane au fiecare anumite particularități și pot face alianțe locale care satisfac mult mai bine cerințele comunității de acolo. Aceste coaliții locale se adună apoi într-un fel de federație centrală și iau decizii în ce privește viitorul social-democrației germane. Acesta este un model pe care eu îl văd foarte bine aplicat în România, în interiorul PSD.” a declarat Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea a mai spus că, în opinia lui, dacă PSD vrea cu adevărat să redevină un partid susținut de către ardeleni are nevoie de un astfel de mesaj de descentralizare.

”Aceată componentă de a-mi determina singur soarta, fără ca cei de la București să-mi spună cum e bine, e un lucru pe care ardelenii îl așteaptă, îl doresc și tânjesc după el. În calitate de vicepreședite al PSD eu mă lupt pentru o astfel de idee (…) Îmi doresc un astfel de proiect implementat în PSD tocmai pentru ca social-democrația transilvăneană să ajungă înapoi la perioada interbelică, la momentul de vârf și de glorie al social-democrației în România.”

Președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, a mai spus că face parte din echipa președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, tocmai pentru că el este cel care a susținut cu tărie că este necesară descentralizarea administrativă a țării.

”Competențele financiare și de tip juridic trebuie să fie date către autoritățile locale. Vorbim de 30 de ani de acest proiect imens pentru România! Iar România nu va putea progresa niciodată dacă nu se va face descentralizare. Un guvern de la București își arată în fiecare zi limitele în a gândi dezvoltări regionale integrate și uniforme, echilibrate între diferitele regiuni ale țării. Și atunci trebuie să ne lase să ne decidem singuri soarta pe plan local, să ne identificăm singuri proiectele, să putem să propunem fiecare pentru comunitatea pe care o reprezintă – având la dispoziție resursa financiară – proiectele care dezvoltă cu adevărat o comunitate. Niciodată un funcționar de la București – și sunt funcționari la București în birouri dinainte de Revoluție, în același birou, oameni care au înghețat efectiv pe anumite fotolii, care nu înțeleg și nu știu ce nevoi are o comunitate sau alta. Aici intervine factorul politic. ”, a mai spus Gabriel Zetea.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania