Muzeul Național Brukenthal din Sibiu găzduiește una dintre cele mai mari expoziții de sculptură și artă vizuală din perioada postdecembristă ce a fost organizată la Sibiu.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Expoziția Grigorie MINEA și invitații constituie evenimentul artistic care marchează pozitiv profilul cultural al Sibiului în luna august a acestui an, reunind, pentru o memorabilă conversație 60 de artiști români, reprezentanți ai artei postbelice și contemporane românești.

Vernisajul expoziției va avea loc în curtea Palatului Brukenthal, miercuri 19 august, ora 11:00. Intrarea la vernisaj va fi făcută în limita locurilor disponibile. Rezervări la telefon: 0732124413.

Expoziția va fi deschisă în perioada 19 august – 25 septembrie anul acesta.

Curatori: Dr. Alexandru Constantin Chituță (Muzeul Național Brukenthal), Mihai Precup (Uniunea Artiștilor Plastici)

“Sculptura este o artă exprimată prin forța materiei, a materialului oricare ar fi acesta: piatră, lemn, lut, bronz etc. Efectul tactil al materialului, impactul acestuia în spațiul nostru, este esențial pentru a determina o anumită înțelegere a forței exprimate prin material. În acest fel, materialul, plinul, devine un motiv, devine modalitate de exprimare a absenței, a spațiului vid. Să faci nevăzutul văzut și să încercuiești absentul cu materia care, prin natura ei neagă absența, aduce sculptura într-o zonă în care trebuie recumpănite toate înțelegerile: modul de a vedea, modul de a simți, modul de a atinge și a dimensiona o sculptură.

Acest regal de sculptură la care au fost invitați și pictori și graficieni, constituie un eveniment care încununează o amplă activitate artistică și o viață dedicată a maestrului Grigorie Minea. Ne bucură totodată faptul că venirea acestuia la Sibiu, înseamnă și reîntoarcerea sa acasă, într-un oraș care de mai bine de 30 de ani îi etalează Victorie, o sculptură așezată la intrarea în vechiul burg și la o poartă de acum internațională a Transilvaniei și României – Aeroportul internațional Sibiu. Asocierea sculpturii cu lucrările de pictură pe pânză sau pe alte materiale, grafica, acuarela, instalațiile etc. aduc o unitate și o complementaritate. Aceste lucrări picturale nu sunt preocupări de conjuctură, ci moduri independente care completează arta sculpturii ca modalitate plastic, încorporând preocupări de suprafață, de mediu sau de perceptive unică în contextul lumii natural sau dirijate.

Expoziția găzduită în spațiul transilvănean, la Sibiu, ni-l prezintă nouă, tuturor, pe Grigorie Minea ca un promotor al unei incursiuni îndrăznețe. Această alianță de durabilitate morală și de deschidere artistică cred că este o forță prielnică și denotă un curaj extraordinar al faptei.

Acest regal de sculptură la care au fost invitați și pictori și graficieni, constituie un eveniment care încununează o amplă activitate artistică și o viață dedicată a maestrului Grigorie Minea”, se arată în comunicatul de presă al muzeului despre acest eveniment.

Artiști: Grigorie Minea, Radu Aftenie, Ion Iancuț, Vasile Anghelache, George Apostu, Oana Asavei, Florin Mitroi, Vasile Gorduz, Darie Dup, Oana Asavei, Cristian Breazu, Vladimir Șetran, Mihai Caranică, Răzvan Caratănase, Paul Vasilescu, Lucian Țăran, Panaite Chifu, Constantin Cioc, Alexandru Ciutureanu, Dinu Câmpeanu, Mihai Tugearu, Ion Țițoiu, Napoleon Tiron, Vlad Ciobanu, Florin Codre, Aurel Contraș, Șerban Crețoiu, Gabriela Grețu, Vera Davidescu, Vasile Dobre, Corneliu Tache, Nicolae Stoica, Sava Stoianov, Grigore Slavu, Liviu Russu, Alexandra Dogaru, Maxim Dumitraș, Mihai Ecobici, Florian Florică, Bogdan Iacob, Cristina Iliescu, Gheorghe Iliescu Călinești, Geanina Ionescu, Johannes Kares, Marius Leonte, Petre Lucaci, Henry Mavrodin, Ioan Medruț, Paul Neagu, Petre Nică, Dumitru Pasima, Neculai Păduraru, Adrian Popovici, Constantin Popovici, Radu Dumitru, Anton Rațiu, Dinu Rădulescu, Victor Roman, Mircea Roman, Vasile Rizeanu.

Locul de desfăşurare: Casa albastră, Piața Mare, nr. 5.

Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Fundația Națională pentru Civilizație Rurală ”Niște Țărani”, SC Contrast.

Eveniment realizat cu sprijinul Casei de avocatură Șerban și Asociații.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania