fbpx
19.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAPrimăria Hunedoara vrea să obțină o finanțare europeană pentru punerea în valoare...

Primăria Hunedoara vrea să obțină o finanțare europeană pentru punerea în valoare a Castelului Corvinilor și realizarea Parcului Etnografic „Ținutul Pădurenilor”

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Hunedoara a început demersurile pentru obținerea unei finanțări din fonduri europene pentru un proiect care vizează lucrări de restaurare la Castelul Corvinilor și punere în valoare a monumentului, dar și realizarea unui parc etnografic dedicat Ținutului Pădurenilor.

Municipalitatea a depus luni, la ADR Vest, o fișă de proiect de investiție, care va fi evaluată până cel tarziu în 31 august. După ce va fi selectată, Primăria Hunedoara va face o nouă cerere de finanțare pentru o nouă investiție la Muzeul Castelul Corvinilor.

Proiectul pentru care se solicită finanțare este „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – ansamblul arhitectural Castelul Corvinilor”, care vizează restaurarea, consolidarea și amenajarea Castelului Corvinilor în scopul dezvoltării integrate a municipiului Hunedoara în domeniul patrimoniului cultural, economic și social și are ca obiectiv impulsionarea dezvoltarii municipiului Hunedoara, județului Hunedoara și a regiunii de Vest, prin promovarea dezvoltării durabile și integrate a zonelor urbane și a inițiativelor locale, prin activități de conservare și restaurare a patrimoniului cultural și a culturii tradiționale românești.

În urma acestui proiect major de investiție, se estimează că numărul turiștilor care vor vizita Castelul Corvinilor și, implicit, municipiul Hunedoara va crește cu aproximativ 400.000 față de anul anterior depunerii cererii de finanțare.

Proiectul face parte atât din Strategia de dezvoltare a Municipiului Hunedoara 2014-2020, cât și din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030 a municipiului Hunedoara, precum și din Master Planul pentru turismul național al României 2007- 2026, Strategia Națională a României pentru Dezvoltarea Turismului (SNDTR) 2019- 2030 (în pregătire), Strategia pentru cultură și patrimoniu național 2016- 2022. Până în prezent, proiectul a primit o finanțare europeană de 5 milioane de euro (aceasta fiind suma maximă care putea fi solicitată), lucrările de reabilitare fiind în plină desfășurare la Castelul Corvinilor.

Pentru exercițiul financiar 2021-2027, proiectul prevede următoarele intervenții: restaurare fresce interioare si exterioare; restaurarea Curții Husarilor (care cuprinde zidul de incintă, turnul circular de apărare, clădirile administrative – dintre care una găzduiește Muzeul de Arheologie, Istorie si Etnografie Hunedoara, turnul rectangular de apărare); realizare lapidariu exterior; amenajarea peisagistică a Curții Husarilor; extinderea sistemului de supraveghere video; realizarea Parcului Etnografic „Ținutul Pădurenilor” (la intersecția Străzilor Voinii, Castelului și Constantin Bursan, în grădina din spatele Casei Breslelor).

Amenajarea acestui parc etnografic va avea două etape independente: I. amenajarea parcului etnografic (achiziționarea, mtarea și reconstituirea pe terenul alocat a unor gospodării, instalații, respectiv a unei biserici pădurenești); II. amenajarea intrării în ansamblul Castelul Corvinilor și amenajare zonă comercială; realizarea împrejmuirii domeniului ansamblul Castelul Corvinilor; ambientarea Castelului Corvinilor cu expoziții și piese de mobilier; realizare parc tematic medieval; cercetare arheologică preventivă.

Bugetul eligibil estimat total al investiției este de 17,8 milioane de euro (86,2 milioane de lei).

„Castelul Corvinilor este, fără îndoială, cel mai important obiectiv turistic din municipiul nostru și principalul motor economic al zonei. De aceea facem tot ce ne stă în putință ca să continuăm reabilitarea lui și să atragem și mai mulți turiști în Hunedoara. În exercițiul financiar 2021-2027 ne dorim să atragem cele 17 milioane de euro – maximul posibil – ca să îi dăm Castelului Corvinilor strălucirea pe care o merită”, a declarat primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu.

Ioana Pop

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel

Urs brun filmat la bălăceală în Parcul Naţional Retezat

Un urs brun a fost surprins la o scăldătoare de o cameră de supraveghere amplasată de rangeri în Parcul Naţional Retezat, specialiştii afirmând că prezenţa animalului sălbatic de mari dimensiuni în zonă este dovada că habitatele acestuia sunt într-o stare bună de conservare,