fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIECarte de patrimoniu, furată din Biblioteca Academiei Române Cluj, găsită la Budapesta

Carte de patrimoniu, furată din Biblioteca Academiei Române Cluj, găsită la Budapesta

Publicat în

spot_img
spot_img

Poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Cluj au reuşit, în cooperare cu cei din Ungaria, să găsească şi să recupereze o carte datând din anul 1787, sustrasă de la Biblioteca Academiei Române – Filiala Cluj. Cartea a fost găsită la o casă de licitaţii din Budapesta.

Potrivit Poliţiei Judeţene Cluj, în 1 octombrie 2019, poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la furtul unei cărţi care datează din anul 1787, intitulată „Hunnias, vagy Magyar Hunyadi, az az Ama` hires Magyar Vezel Hunzadi Janos, eletenek egygy resze, mellyet a` Virgilius` Eneisse` formajaba ontve, negy soru Magyar Strofakkal” a autorului Horvath Adam.

”Poliţiştii clujeni au identificat bunul cultural pe un site de licitaţii on-line maghiar, iar în urma probatoriului administrat a fost emis un ordin european de anchetă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Astfel, prin intermediul cooperării internaţionale, organele judiciare din cadrul Poliţiei Budapesta au reuşit indisponibilizarea cărţii, care se afla la o casă de licitaţii din Budapesta. În cursul lunii iunie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Budapestei a ridicat sechestrul asupra bunului cultural, astfel că, în luna august, Biblioteca Academiei Române a emis o împuternicire a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în vederea ridicării cărţii de la autorităţile judiciare maghiare”, arată sursa citată.

În perioada 10-12 august, poliţişti clujeni au plecat la Budapesta, pentru audieri şi pentru a ridica acea carte. Delegaţia a fost primită la Ambasada României din Budapesta, în prezenţa ambasadorului României din Budapesta, a şefei Institutului Cultural Român şi a ataşatului de afaceri interne.

În 17 august, cartea a fost predată reprezentanţilor Bibliotecii Academiei Române.

În acest caz, se desfăşoară în continuare o anchetă, pentru a fi identificaţi autorii faptei.

Adrian Meitner

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel