25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEFOTO | Centrul de Imagistică al Spitalului "Victor Babeş" din Timișoara, amenajat...

FOTO | Centrul de Imagistică al Spitalului “Victor Babeş” din Timișoara, amenajat special pentru copiii care au nevoie de investigație RMN

Publicat în

spot_img
spot_img

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara au finalizat amenajarea centrului de imagistică în care este amplasat noul RMN de ultimă generaţie, destinat prioritar investigaţiilor copiilor internaţi aici, care necesită analize mai amănunţite.

“Aparatul RMN a sosit de câteva luni, dar acum s-a amenajat spaţiul pentru copii, să fie mai prietenos, inclusiv pentru adulţii care se tem de spaţiile închise. Spitalul nostru are atât secţie de infecţioase pentru adulţi, cât şi pentru copii. Dintre micuţii care au boli infecţioase şi sunt internaţi la noi şi dezvoltă afecţiuni neurologice, de exemplu meningite, se foloseşte RMN, pentru că este cel mai performant aparat pentru diagnosticarea de înaltă calitate. Până acum, internaţii noştri care aveau nevoie de RMN (înainte de perioada pandemiei, n.r.) trebuia să-şi facă această investigaţie în alte unităţi medicale şi era dificil”, a declarat vineri directorul medical al spitalului, Diana Manolescu.

Potrivit acesteia, aparatul RMN a fost achiziţionat la preţul de 1,5 milioane de euro, fiind plătit de Primăria Timişoara şi de Ministerul Sănătăţii.

Deocamdată, investigaţiile RMN ale spitalului nu sunt cuprinse în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, fiind o investiţie relativ nouă, iar pacienţii trebuie să suporte costul intervenţiei.

Acest aparat, unic în ţară, va intra în dotarea primului Centru oncologic de terapie personalizată din estul Uniunii Europene care se va construi în curtea spitalului, unde vor fi tratate atât tumorile pulmonare, cât şi cele ale altor organe metastazate.

Managerul Spitalului “Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea, declara recent că spitalul doreşte să meargă în viitor şi în radioterapie prin acel centru oncologic.

“Este un aparat care vine în completarea dotărilor pentru partea de oncologie, avem un computer tomograf, vom aduce şi un ecograf cu substanţă de contrast special pentru sân, un mamograf ultraperformant. (…). Vrem să realizăm un sistem de radio-chirurgie, cu acurateţe submilimetrică, dedicat în principal pacienţilor pulmonari, cât şi celor care au metastaze în creier sau în alte organe. Spun aceasta pentru că în jur de 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la noi în stadiile inoperabile, foarte avansate, în care necesită doar terapie de paliaţie sau de calitatea vieţii. Vedem că frecvenţa acestei patologii este într-o explozie în ultimii ani şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara”, preciza Cristian Oancea.

El a atenţionat că o mare atenţie trebuie să aibă femeile cu cancer de sân sau care sunt predispuse să dezvolte cancer de sân, pentru că acesta metastazează rapid pulmonar şi atunci este o situaţie în zona roşie de tratamente, la fel cum cancerul pulmonar metastazează rapid în creier.

“Tehnologia pe care o vom folosi în noul nostru centru este foarte bună în tumorile solide, mai ales pulmonare, de creier sau de prostată, de exemplu, pentru că, odată făcută radioterapia, pacientul nu mai are nevoie de intervenţia chirurgicală. Este salvat de acea intervenţie chirurgicală”, explica Cristian Oancea.

Primăria Timişoara a primit luna trecută studiul de fezabilitate pentru construirea acestui Centru oncologic de terapie personalizată, care va trebui să fie finalizat în 30 de luni şi va costa peste 93.000.000 de lei cu TVA inclus, din care 17.000.000 de lei sunt pentru partea de construcţii montaj. (AGERPRES)

(FOTO: Facebook / Spitalul “Victor Babeş” Timişoara)

Articole recente

Patru focare de COVID identificate în spitale din Timişoara şi Jimbolia

În spitalele din judeţul Timiș sunt 131 de bolnavi cu COVID-19 sau suspecţi

Tezaur unic în Europa, descoperit de arheologi în Bihor

Tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.

Noroc cu seceta! Autoritățile au văzut că podul peste Mureş de la Săvârşin este foarte degradat, după ce nivelul apei a scăzut

Autorităţile au descoperit degradări la podul peste râul Mureş de la Săvârşin, după ce nivelul apei a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni, fiind impuse unele restricţii de tonaj pentru vehicule.

CJ Timiș a lansat harta traseelor turistice din judeţ

Alin Nica, a declarat că este pentru prima dată când judeţul are o astfel de hartă, cu rute deja verificate, care conectează obiective turistice cu elemente de gastronomie şi posibilităţi de agrement şi de cazare.

Mai multe articole de același fel

CJ Timiș a lansat harta traseelor turistice din judeţ

Alin Nica, a declarat că este pentru prima dată când judeţul are o astfel de hartă, cu rute deja verificate, care conectează obiective turistice cu elemente de gastronomie şi posibilităţi de agrement şi de cazare.

Un român preia conducerea Continental Timișoara

Lucian Mărgineanu este angajat al Continental din 2001, făcând parte din echipa fabricii automotive din Timișoara încă de la înființarea acesteia, în 2006.