fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENTAudiobook cu textul complet al „Țiganiadei”, realizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea,...

Audiobook cu textul complet al „Țiganiadei”, realizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, la comemorarea a 200 de ani de la moartea lui Ioan Budai Deleanu

Publicat în

spot_img
spot_img

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a realizat, cu prilejul comemorării a 200 de ani de la moartea scriitorului Ioan Budai Deleanu, un audiobook cu textul complet al „Țiganiadei”, în varianta modernizată a lui Cristian Bădiliță, care este și inițiatorul proiectului.

Lectura îi aparține actriței Gabriela Codrea. Audiobookul însumează peste șase ore de înregistrare și va fi disponibil, începând de luni, și pe Youtube.

Lansarea audiobook-ului va avea loc luni, la ora 20.00, în curtea Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, în prezența lui Cristian Bădiliță și a Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, sub patronajul căruia s-a realizat proiectul.

Ioan Budai Deleanu (1760-1820) s-a născut în satul Cigmău, în apropiere de Orăștie. Este unul dintre cei mai importanți și compleți scriitori români – lingvist, istoric, jurist, poet și traducător, el aparține faimoasei mișcări culturale a românilor din Transilvania cunoscută sub numele de „Școala Ardeleană”. Mai puțin cunoscută e formația lui teologică, mai întâi la vestitele „Școli ale Blajului”, apoi la Seminarul teologic și la Universitatea din Viena. Din cauza interzicerii abuzive a Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, în 1948, apartenența autorului „Țiganiadei” la această Biserică a fost trecută sub tăcere. Ioan Budai Deleanu s-a stins din viață la Lemberg (Ucraina de astăzi), în 24 august 1820.

Ioana Pop

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel