Episcopia Greco-Catolică de Oradea a realizat, cu prilejul comemorării a 200 de ani de la moartea scriitorului Ioan Budai Deleanu, un audiobook cu textul complet al „Țiganiadei”, în varianta modernizată a lui Cristian Bădiliță, care este și inițiatorul proiectului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Lectura îi aparține actriței Gabriela Codrea. Audiobookul însumează peste șase ore de înregistrare și va fi disponibil, începând de luni, și pe Youtube.

Lansarea audiobook-ului va avea loc luni, la ora 20.00, în curtea Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, în prezența lui Cristian Bădiliță și a Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, sub patronajul căruia s-a realizat proiectul.

Ioan Budai Deleanu (1760-1820) s-a născut în satul Cigmău, în apropiere de Orăștie. Este unul dintre cei mai importanți și compleți scriitori români – lingvist, istoric, jurist, poet și traducător, el aparține faimoasei mișcări culturale a românilor din Transilvania cunoscută sub numele de „Școala Ardeleană”. Mai puțin cunoscută e formația lui teologică, mai întâi la vestitele „Școli ale Blajului”, apoi la Seminarul teologic și la Universitatea din Viena. Din cauza interzicerii abuzive a Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, în 1948, apartenența autorului „Țiganiadei” la această Biserică a fost trecută sub tăcere. Ioan Budai Deleanu s-a stins din viață la Lemberg (Ucraina de astăzi), în 24 august 1820.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania