-5.3 C
Cluj-Napoca
AcasăALEGEREA EDITORILORFOTO | Cum fac doi timișoreni turism pe o insulă din Croația

FOTO | Cum fac doi timișoreni turism pe o insulă din Croația

Publicat în

spot_img
spot_img

Pe Alina și Paulo Szantha i-am cunoscut recent, după ce – printr-un fericit concurs de împrejurări – am ajuns să ne facem concediul într-unul dintre apartamentele pe care ei le dețin și le oferă în regim hotelier pe litoralul croat. A fost o experiență unică și extraordinar de interesantă, așa că ne-am gândit să vă spunem și vouă povestea acestor doi timișoreni care au pornit din pasiune o mică afacere în turismul din Croația și au transformat-o apoi într-un mod de viață. Nu au dus și nu duc lipsă de turiști, nici măcar acum în plină pandemie.

Baška – o poveste venețiană

Pare destul de greu de imaginat în condițiile actuale un concediu făcut în afara țării, pe o plajă frumoasă, aflată în proximitatea unui mic orășel cu o atmosferă venețiană, cu clădiri vechi și pline de șarm și cu străduțe înguste și întortocheate pe care se văd încă urmele miilor de pași care le-au șlefuit pietrele vreme de peste 1000 de ani. Și totuși, visul acesta poate deveni realitate pentru aproape orice român, dar mai ales pentru bănățeni și ardeleni care sunt, prin amplasarea geografică, foarte aproape de un astfel de paradis.

Baška

Pentru mulți, probabil că orășelul Baška nu spune cine știe ce, dar cu siguranță insula Krk, acolo unde este amplasat, este mult mai bine cunoscută. Aflată la o distanță de doar 800 de kilometri de Timișoara, insula croată este un adevărat paradis pentru turiști veniți din toate țările. Dacă ținem cont și de faptul că până acolo te deplasezi doar pe autostradă, ai încă un motiv să alegi această destinație drept țintă pentru următorul tău concediu.

În ceea ce privește restricțiile de călătorie datorate pandemiei, merită spus că pentru a ajunge în Croația trebuie să declari la vama maghiară că ești doar în tranzit, situație în care nu ai nevoie de niciun test Covid și nici de alte documente (asta a fost situația în august 2020 – dacă citești acest articol altcândva, verifică te rog dacă aceste condiții nu s-au schimbat între timp). Ai însă obligația de a nu zăbovi pe teritoriul Ungariei mai mult de 24 de ore. Nici nu ai nevoie, întrucât până la granița croată nu faci mai mult de 5-6 ore, cu tot cu opririle iminente ale unei astfel de călătorii. La vama croată ai nevoie de dovada unei rezervări de cazare, iar asta se face încă din țară, când trebuie să completezi o declarație pe un site oficial croat. În maximum 8-9 ore ești la destinație. Simplu. Civilizat. European. Aaaa și să nu uit: deși e o insulă, pentru a ajunge pe Krk nu ai nevoie să iei bacul. Există un minunat pod pe care îl traversezi simplu și rapid. Ba mai mult, în acest an autoritățile au eliminat și taxa pe care în alți ani erai obligat să o plătești la trecerea peste acest spectaculos pod.

Podul către insula Krk

Iar odată ajuns pe litoralul croat poți spune că ai intrat într-o altă lume. Da, pare complet diferită de ceea ce vezi în țară. Civilizație, iar oamenii sunt foarte relaxați. La data sejurului nostru nu fusese înregistrat niciun caz de Covid pe insula Krk, dar ce-i drept, nici nu am văzut măcar un singur grobian care să-și scuipe semințele cot în cot cu altcineva pe plajă, în timp ce urlă din telefon ultima manea de Dâmbovița. Nu am văzut nici mizerie, nicăieri. Străzile din cochetul orășel se spală zilnic, plajele sunt ”bec” și toată lumea respectă normele minimale de igienă. Nu pare ca cineva să aibă nevoie de îndemnuri guvernamentale la a se spăla pe mâini! Dar, asta e doar așa, o remarcă de context pentru a vă face să înțelegeți ceea ce este acum acolo. Trebuie să vă spun că nu eram pentru prima oară pe litoralul croat. Ba dimpotrivă, ani de zile am bătut marea majoritate a stațiunilor din Istria și Dalmația și am avut concedii excelente. Eram însă prima dată pe Krk și în frumosul orășel Baška.

De la un business în construcții, la turism în Croația

Am făcut acestă lungă introducere pentru a vă aduce cumva în poveste, iar cei care veți dori să alegeți Croația pentru viitorul concediu să știți ce și cum să faceți pentru a ajunge acolo în siguranță, rapid și fără probleme. Ceea ce vreau să vă povestesc, însă, este cum am avut norocul să dăm peste doi timișoreni care ne-au pus la dispoziție unul dintre apartamentele lor din vechiul oraș medieval, făcând astfel din concediul nostru o experiență cu adevărat extraordinară.

Paulo Szantha este un om de afaceri din Timișoara, al cărui business în domeniul construcțiilor este unul înfloritor. Pe de altă parte, Paulo este membru al comunității etnice a croaților din Banat. Le vorbește limba și știe, așadar, mult mai multe despre Croația decât ar putea să știe alții, așa că acum 14 ani și-a spus că merită să investească în turismul din fosta țară desprinsă din vechea Iugoslavie. Împreună cu soția lui, Alina, o deveancă energică și foarte hotărâtă, și-au adunat toți banii câștigați la nuntă, au mai împrumutat câte ceva de pe la părinți și rude și au pus totul ”pe masă” cumpărând un prim apartament în Baška. I-a atras farmecul medieval al acestui orășel, frumusețea sălbatică a insulelor din jur, dar au văzut și potențialul turistic extraordinar. A fost un pariu pe care l-au câștigat, iar acum dețin patru apartamente superbe, toate recondiționate și dotate, dar păstrând în continuare acea patină medievală, acel farmec discret care îți spune o poveste cu prinți și prințese venețiene.

Anii au trecut, iar verile soților Szantha au devenit unele în care au fost din ce în ce mai ocupați cu micuța lor afacere în turismul de pe insula Krk. Ceea ce pornise ca un hobby, ca un side-business, a ajuns să le ocupe cam toată perioada de vară, așa că drumurile de la Timișoara la Baška au devenit foarte dese. Iarna, cei doi soți, împreună cu fetița lor, sunt la Timișoara, iar vara pendulează între capitala Banatului și capitala libertății absolute: Baška. Iubesc ceea ce fac, iubesc turiștii și oferă mult mai mult decât un simplu apartament, un sejur, o cazare.

”Noi nu vindem doar o cazare, un sejur. Noi vă spunem o poveste. Vă facem să trăiți pentru câteva zile, pe perioada sejurului, într-un basm în care vă invităm să descoperiți cât mai mult din ceea ce au să ofere aceste locuri. Nu e vorba doar despre plajele superbe, despre locurile sălbatice de pe malul Adriaticii sau despre plimbările pe faleza care desparte marea de orașul medieval. Este mai ales despre a te transpune într-o atmosferă care să îți aducă bucuria aceea a descoperirii, acel tremur în suflet care să te facă apoi să tresalți de fericire. Este despre a fi parte a unei lumi în care tu poți fi prințul sau prințesa care se plimbă și descoperă cât de frumoasă este viața”, ne-a spus Alina cu un tremur de emoție în glas.

Și chiar așa este! Împreună cu Alina și Paulo am experimentat un picnic cu fructe de mare pe o mică insulă pustie, nu departe de Baška. Alături de ei am ”călărit” valurile cu ajutorul șalupei conduse cu măiestrie de Paulo, având parte de cele mai interesante istorisiri. De la Paulo am aflat atât istoria locurilor cât și poveștile mai puțin cunoscute și tot datorită lui și Alinei am cunoscut câțiva dintre cei mai faini locuitori ai orașului. Povestea locului te prinde, te învăluie și te face să devii parte a ei. De fapt, te face să îți dorești să rămâi acolo. Pur și simplu nu mai vrei să pleci. Mereu parcă e ceva nou de descoperit.

Paolo și șalupa lui.

Grifonii de pe insula Prvić

Otok Prvić sau insula Prvić este o micuță limbă stearpă de pământ, la doar câteva leghe marine de Krk. Nelocuită de om, dar locuită de o specie de vultur pe cale de dispariție. Grifonul sau vulturul cu cap alb și-a găsit pe această insulă o casă sigură, iar câțiva dintre locuitorii din Baška vin aici cu regularitate să verifice dacă habitatul acestei minunate păsări este protejat și păstrat intact. Paulo Szantha este unul dintre aceștia. Într-o micuță colibă de piatră de pe mal și-a făcut o bază de unde poate vedea ce se întâmplă pe coastă. Chiar lângă el mai este un avanpost al veteranilor armatei croate care, la fel ca Paulo, vin uneori pe insulă pentru a se asigura că totul se păstrează așa cum trebuie, iar habitatul grifonului nu este în niciun fel tulburat. Aici, pe insula Prvić, am avut parte de liniște desăvârșită, de ape albastre, cristaline și de o senzație de Eden din care pur și simplu nu mai vrei să pleci. O experiență pe care nu o poți cumpăra cu toți banii din lume, o senzație pe care o vrei fără sfârșit.

Tot aici este tare frumos să te plimbi până la vechiul far care străjuiește insula și să privești de acolo, de sus, forfota ambarcațiunilor care trec în depărtare prin strâmtoarea ce duce către Baška. E un peisaj sterp, în aparență pustiu, dar care are o frumusețe sălbatică ce te face să te simți pe moment ca un adevărat Robinson Crusoe, uitat acolo. Dar, spre deosebire de personajul cărții, tu parcă nu vrei să fii găsit. E ceva unic, greu de exprimat în cuvinte, dar frumos. Foarte frumos.

Sveti Grgur, o istorie tragică într-un paradis marin

Otok Sveti Grgur sau insula Sveti Grgur este o altă mică palmă de pământ pe care, dacă vei ajunge, vei avea parte de multe surprize. Insula situată în Adriatica, undeva la jumătatea distanței dintre insulele Krk și Rab, are o istorie sinistră. Pe vremea când făcea parte din Iugoslavia lui Tito, aici a fost construit un infam penitenciar pentru femei. Toate cele care se opuneau regimului dictatorial erau aruncate în temniță cruntă pe această insulă. Astăzi, se mai văd doar o parte din zidurile vechii închisori, iar atmosfera lugubră de care ai parte străbătând aleile dintre clădirile dărăpănate te face să simți un fior rece pe șira spinării, oricât de cald ar fi afară.

Și totuși, pe această infamă insulă poți avea astăzi parte de cele mai inedite experiențe. Puține mai amintesc de vechea închisoare. Ceea ce vei găsi sunt, însă, căprioarele. Da, ați citit bine! O turmă de căprioare sălbatice își face veacul printre zidurile vechii închisori, printre pomii care umbresc pașii pe unde cândva se auzea doar sunet de zale. Nu cunosc frica față de om. Nimeni nu le are treaba, așa că ori de câte ori te plimbi pe poteci ai șansa să dai nas în nas cu ele. Îți mănâncă din palmă, iar tu nu poți decât să te bucuri vâzând aceste minunate creaturi plimbându-se agale pe acolo fără teamă. Iar dacă ai noroc poți vedea și câte un zburdalnic de urecheat, iepurii fiind și ei printre stâpânii actuali ai locului.

Pe lângă toate astea, noi am avut parte pe Otok Sveti Grgur de cel mai frumos apus pe care l-am văzut vreodată, un adevărat imn închinat lui Dumnezeu și acestui minunat colț de lume. Și mai e ceva: dacă veți ajunge aici fiți siguri că la Konoba (așa se numesc resturantele tradiționale) veți avea parte de un adevărat răsfăț pentru papilele gustative. Și nici băuturile, în special vinul local, nu sunt de lepădat. Așa că de veți ajunge în Baška, neapărat rugați-l pe Paulo să vă ducă și pe Sveti Grgur. Vă asigur că nu veți regreta.

Dans cu delfinii și o apariție surpriză

Delfinii care își fac veacul în portul din Baška sunt fără doar și poate o atracție pentru turiști. Nu la fel de fericiți de prezența lor sunt pescarii locului, cei care își văd adesea distruse plasele de pescuit după ce năstrușnicele mamifere le rup în joaca lor sau căutând să mănânce bieții pești prinși în ele. Așa după cum ne spune Paulo sunt două grupuri distincte. Unul mai mic, format din doar câteva exemplare și un al doilea grup mai mare, format din cel puțin 10-12 delfini. Dacă veți avea curiozitatea să mergeți dimineața la o cafea, pe faleză, aproape siguri îi veți vedea în larg jucându-se și vânând. Îi veți vedea și dacă plecați pe mare, dar trebuie să faceți asta în prima parte a zilei. Și seara e o șansă mare să aveți parte de compania lor. Dar, totul ține de noroc…

Mult mai interesant este însă că în apele din jurul insulei Krk a fost consemnată în această vară o apariție cu adevărat inedită. O apariție care a ajuns până în paginile ziarelor locale și în jurnalele televiziunilor, împreună cu o filmare drept dovadă. După mai bine de 100 de ani balenele albastre au reapărut în Mediterana și unele au fost zărite înotând chiar sub mărețul pod care leagă insula Krk de restul țării. Localnicii spun că este, poate, unul dintre efectele benefice ale acestei nemiloase pandemii. Ceva pozitiv s-a petrecut, iar giganticele balene au reapărut în apele Adriaticii. O mare bucurie pentru toți locuitorii insulei.

Multe de văzut, tot atâtea motive de revenit pe insulă

Un sejur pe insula Krk este fără îndoială foarte ofertant. Sunt multe lucruri de făcut și multe locuri de vizitat. Sigur nu îți ajunge un concediu să descoperi toate tainele acestor minunate locuri. Printre punctele de interes maxim este micuțul orășel Vrbnik cu a sa ”cea mai îngustă stradă din lume” și cu priveliștea ce îți taie respirația dacă alegi localul Nada. Un oraș plin de istorie și farmec pe care trebuie neapărat să îl vizitezi când ești pe insula Krk. Plin de istorie este și orașul Krk, cel care dă numele insulei. O lume aparte vei descoperi aici, iar cei mai tineri și dornici de petreceri vor găsi cu siguranță un pub sau local unde să își petreacă nopțile dansând și distrându-se.

Mai sunt multe altele de descoperit, așa că îndemnul nostru nu poate fi altul decât să alegeți această minunată insulă drept destinație pentru următoarea vacanță. Iar odată decisă destinația, nu stați pe gânduri, căutați-i pe Alina și Paulo Szantha și faceți-vă rezervare într-unul dintre apartamentele lor. Vă asigurăm că nu veți regreta.

Andrei Nistor

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.