Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012

Societatea Ornitologică Română (SOR) a recenzat în anul 2020, cu ajutorul aplicaţiei “Uite barza!”, 3.575 de cuiburi unice, dintre care 1.403 sunt cuiburi noi.

Potrivit unui comunicat de presă, aplicaţia “Uite barza!”, dezvoltată de SOR cu sprijinul companiilor Enel, a înregistrat statistici record în 2020, utilizatorii introducând 4.938 de observaţii, dintre care 4.824 au fost validate de specialişti.

Dintre cele 3.575 de cuiburi recenzate, 2.327 se află pe stâlpii de electricitate, 1.173 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate şi au suport metalic, iar restul sunt amplasate pe hornuri, acoperişuri şi în copaci.

“Diferenţa dintre numărul de observaţii introduse de utilizatori şi cifra finală de cuiburi unice recenzate apare din mai multe motive. În primul rând, pentru a înregistra un cuib în aplicaţia ‘Uite barza!’, este nevoie să te afli cât mai aproape de el şi să stai pe loc pentru o localizare exactă prin GPS. Este nevoie de completarea tuturor datelor solicitate de aplicaţie pentru ca specialiştii să poată valida cuibul. Pe de altă parte, acelaşi cuib poate să fie înregistrat de mai mulţi utilizatori. După ce au fost suprapuse toate aceste informaţii, s-a ajuns la cifra finală de 3.575 de cuiburi. În plus, comparativ cu anul precedent, observăm o utilizare mai bună a aplicaţiei ‘Uite barza!’. În 2020, doar 2,3% din totalul observaţiilor introduse au fost eronate, faţă de 13% în 2019”, a precizat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Numărul de berze albe înregistrat în acest an a fost de 10.765 de indivizi, dintre care 5.326 sunt adulţi. Recensământul berzelor a fost realizat în perioada 5 iunie – 31 iulie 2020.

În topul judeţelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate se află Tulcea, cu 299, urmat de Dolj – 241, Constanţa – 240, Harghita – 223 şi Suceava – 200.

Topul localităţilor cu cele mai multe cuiburi înregistrate este condus de Sânsimion (Harghita) cu 61 de cuiburi, urmat de Siculeni (Harghita) – 43, Ostrov (Constanţa) – 41, Murighiol (Tulcea) – 36 şi Sâncrăieni (Harghita) – 34.

Judeţele cu cele mai multe cuiburi noi sunt Suceava – 133, Botoşani – 129, Teleorman – 125, Dolj – 87 şi Olt – 87, iar localităţile cu cele mai multe cuiburi noi sunt Sânsimion (Harghita) – 31, Islaz (Teleorman) – 24, Seaca (Teleorman) – 21, Păltiniş (Botoşani) – 17 şi Cornu Luncii (Suceava) – 16.

Potrivit sursei citate, cel mai nordic cuib de barză albă înregistrat în 2020 se află în comuna Rădăuţi-Prut, din judeţul Botoşani, iar cel mai sudic cuib a fost semnalat în oraşul Zimnicea, judeţul Teleorman.

Cel mai vestic cuib înregistrat a fost în comuna Comloşu Mare, din judeţul Timiş, iar cel mai estic a fost semnalat în comuna C.A. Rosetti, din judeţul Tulcea.

Totodată, cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2020, doi metri peste nivelul mării, a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din judeţul Tulcea, iar cuibul situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliş, judeţul Cluj.

Proiectul “Uite barza!” este implementat de Societatea Ornitologică Română, cu sprijinul companiilor Enel din România. Din 2017 până în prezent, aplicaţia a fost descărcată de aproape 10.000 de utilizatori.

Credit foto. : Szabo József -Societatea Ornitologică Română

Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012
Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.