Muzeul Satului din municipiul Baia Mare a recondiţionat grajdul de oi, specific cătunului Aspra, una dintre cele mai valoroase piese apreciate de turiştii români şi străini, dar şi alte bunuri din patrimoniu, a informat, miercuri, directorul muzeului, Monica Mare.

“Începutul de săptămână a fost rodnic, (…) vremea s-a mai răcorit şi colegii noştri harnici au reuşit să finalizeze lucrările de restaurare la acoperişul cu paie de la Grajdul de oi din Aspra. (…) Încă de dimineaţă, lucrările s-au mutat la şura Buteasa I, al cărei acoperiş, tot de paie, are nevoie de intervenţie urgentă, băieţii noştri spunând că ‘şura asta e aşa de când ştim noi’, (…) adică de vreo 15-20 de ani. Noroc că anul acesta am găsit paie bune şi sperăm ca acoperişul cel nou să ţină tot pe-atât”, a spus Monica Mare.

Potrivit acesteia, o parte din echipa meşteri populari a început să restaureze fierăria din satul Giuleşti, aflată în incinta muzeului.

“Şi ca să vedeţi cât de multe-s de făcut, acum, cât ne lasă vremea, vă mai spunem că o parte din echipă a început să bată nuielele de alun pe pereţii fierăriei din Giuleşti, de curând strămutată la noi în muzeu. Urmează să facem lipitura şi apoi v-om pofti pe la noi să vedeţi cum a ieşit”, a precizat Monica Mare.

Anual, Muzeul Satului din municipiul Baia Mare este vizitat de mii de turişti români şi străini, găzduieşte evenimente cultural-muzicale, simpozioane, lansări de carte şi expoziţii. Muzeul se află în circuitul turistic al Maramureşului, alături de Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Istorie şi Artă, Galeria de Artă şi Colonia Pictorilor, toate situate în Baia Mare. (AGERPRES)

(FOTO: Facebook / Muzeul Satului Baia Mare)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania