A patra campanie arheologică care a avut loc în acest an în situl arheologic de la Igriș (comuna Sânpetru Mare, jud. Timiş) a oferit istoricilor informații importante în proiectul de cercetare a mănăstirii cisterciene Egres.

Campania arheologică este organizată de Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Institutul de Arheologie al Universității Catolice “Péter Pázmány” din Budapesta, responsabilii științifici fiind dr. Daniela Tănase și dr. Balázs Major.

“Au fost aduse contribuții importante în ceea ce privește planimetria bisericii mănăstirii Egres, descoperindu-se altarul principal și absida. De asemenea, a continuat cercetarea bisericii din secolul al XI-lea, suprapusă de biserica cisterciană, fiind găsită o porțiune a zidului său nordic. Ca în fiecare an, s-au găsit numeroase schelete din epoca medievală (sf. Sec. XII – prima jumătate a sec. XVI), dintre care unele cu monede în inventar. Între obiectele descoperite, un loc de frunte îl ocupă fragmentele sculpturale din gresie și marmură roșie, frumos decorate, care oferă indicii prețioase cu privire la ornamentarea edificiului bisericesc”, au anunțat reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

Proiectul de cercetare a mănăstirii cisterciene Egres, fondată în anul 1179 și ctitorită de regele Béla al III-lea al Ungariei, va continua și în anii următori, dorindu-se ca după finalizarea acestor săpături să se realizeze un punct muzeal. Campania este finanțată de Consiliul Județean Timiș și autoritățile maghiare.

(FOTO: Muzeul Național al Banatului)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania