80 de ani de la Dictatul de la Viena. Comemorare a victimelor ocupației horthyste din România, în Satu Mare

La împlinirea a 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena (30 august 1940), Asociația românilor refugiați, expulzați și deportați în 1940, filiala Carei; Asociația Județeană Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare, organizează un eveniment comemorativ dedicat victimelor ocupației horthyste din România.

Evenimentul este organizat cu “cu gândul la alte zeci de milioane de oameni din întreaga lume ce au fost deportați, torturați, privați de libertate, de drepturile fundamentale, sau chiar uciși în urma acțiunilor abuzive și criminale ale regimurilor dictatoriale care au umbrit istoria secolului trecut”, a anunțat Muzeul Județean Satu Mare.

Evenimentul va avea loc duminică, 30 august, începând cu ora 12,30, în curtea Bisericii “Sfântul Apostol Andrei” din Carei, la Monumentul Comemorativ dedicat refugiaților din anii Dictatului de la Viena. Spre veșnica pomenire a tuturor celor ce au suferit drama expulzării și refugiului, se va oficia slujba de Te Deum, urmată de alocuțiuni, depunere de coroane și flori, program cultural – patriotic susținut de către refugiați și urmași ai acestora.

Istoricul militar col. (r) Constantin Moșincat, fost director al Muzeului Militar Național din Oradea, își va prezenta cea mai recentă carte: „Pași pe… caldarâm. Încrustări Istorice: de la Pace la Diktat (1815 – Viena – 1940)”, vol.1, o carte despre care autorul mărturisește că a scris-o cu intenția ”de a încrusta, în scoarța memoriei istoriei, fapte memorabile, scoase din negura uitării”.

Ioana Pop