fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENT80 de ani de la Dictatul de la Viena. Comemorare a victimelor...

80 de ani de la Dictatul de la Viena. Comemorare a victimelor ocupației horthyste din România, în Satu Mare

Publicat în

spot_img
spot_img

La împlinirea a 80 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena (30 august 1940), Asociația românilor refugiați, expulzați și deportați în 1940, filiala Carei; Asociația Județeană Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare, organizează un eveniment comemorativ dedicat victimelor ocupației horthyste din România.

Evenimentul este organizat cu “cu gândul la alte zeci de milioane de oameni din întreaga lume ce au fost deportați, torturați, privați de libertate, de drepturile fundamentale, sau chiar uciși în urma acțiunilor abuzive și criminale ale regimurilor dictatoriale care au umbrit istoria secolului trecut”, a anunțat Muzeul Județean Satu Mare.

Evenimentul va avea loc duminică, 30 august, începând cu ora 12,30, în curtea Bisericii “Sfântul Apostol Andrei” din Carei, la Monumentul Comemorativ dedicat refugiaților din anii Dictatului de la Viena. Spre veșnica pomenire a tuturor celor ce au suferit drama expulzării și refugiului, se va oficia slujba de Te Deum, urmată de alocuțiuni, depunere de coroane și flori, program cultural – patriotic susținut de către refugiați și urmași ai acestora.

Istoricul militar col. (r) Constantin Moșincat, fost director al Muzeului Militar Național din Oradea, își va prezenta cea mai recentă carte: „Pași pe… caldarâm. Încrustări Istorice: de la Pace la Diktat (1815 – Viena – 1940)”, vol.1, o carte despre care autorul mărturisește că a scris-o cu intenția ”de a încrusta, în scoarța memoriei istoriei, fapte memorabile, scoase din negura uitării”.

Ioana Pop

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel