Licitația pentru finalizarea centurii Târgu Mureș a fost anulată din cauză că niciun constructor nu a fost interesat să depună o ofertă, a anunțat joi Asociația Pro Infrastructură (API).

Proiectul a fost lansat în 2012, reziliat în 2017 la 35% stadiu fizic, relicitat abia în iulie 2019, iar acum, după 13 luni, licitația a fost anulată.

Potrivit API, principalele motive pentru acest eșec sunt: prețul estimat de CNAIR pentru finalizarea lucrărilor mult subestimat, documentația tehnică execrabilă pusă la dispoziție de CNAIR la licitație, riscurile imense izvorâte din multele necunoscute ale documentației aruncate de CNAIR în responsabilitatea constructorului, răspunsurile halucinante la neclaritățile constructorilor interesați oferite de CNAIR.

“Practic am revenit în decembrie 2017, când nu aveam constructor și nici proiect tehnic corespunzător. Responsabilii din CNAIR pentru acest dezastru sunt semnatarii documentației din cadrul licitației și cei care au răspuns în bătaie de joc la solicitările de clarificări. Printre ei se numără Mihail Bășulescu, semnatarul contractului cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania și actualmente directorul care se ocupă de Autostrada A8 Tg. Mureș-Iași-Ungheni”, susțin reprezentanții API.

Asociația Pro Infrastructură propune două soluții pentru punerea acestui proiect pe linia de plutire: pregătirea profesionistă a proiectului și lansarea ulterioară a execuției lucrărilor pe baze solide sau lansarea execuției lucrărilor pe baza documentației tehnice existente cu următoarele condiționalități: revizuirea prețului estimat în conformitate cu realitățile economice, provizionarea unor sume consistente care să fie utilizate pentru acoperirea eventualelor riscuri ce decurg din documentația tehnică existentă, flexibilizarea cerințelor CNAIR în ceea ce privește proiectarea soluțiilor tehnice de către viitorul constructor.

(FOTO: Facebook / Asociația Pro Infrastructură)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania