fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEComisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru IMM-uri, în...

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru IMM-uri, în valoare de 935 milioane de euro

Publicat în

spot_img
spot_img

Comisia Europeană a anunţat joi că a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 4,521 miliarde de lei (935 milioane de euro) introdusă de România pentru a susţine companiile afectate de pandemia de coronavirus, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Acest suport va lua forma unor granturi directe pentru capital de lucru şi investiţii productive şi va fi cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională.

”Măsura va fi accesibilă IMM-urilor active în anumite sectoare şi unor companii care au legături cu IMM-urile eligibile, care au fost afectate negativ de pandemia de coronavirus. Obiectivul măsurii este să furnizeze lichiditate pentru aceste companii, ceea ce le permite să îşi continue activităţile, să demareze investiţii şi să menţină locurile de muncă.”, ne-a declarat Doru Tit, managerul firmei de consultanță în accesarea fondurilor europene RCG Consulting din Cluj.

Comisia Europeană a descoperit că schema României este în linie cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar: granturile directe nu vor depăşi 100.000 de euro pentru fiecare companie care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, 120.000 de euro pentru fiecare companie activă în sectoarele pescuitului şi acvaculturii şi 800.000 de euro pentru fiecare companie activă în toate celelalte sectoare. De asemenea schema va funcţiona până la data de 31 decembrie 2020.

„Comisia a ajuns la concluzia că această măsură este necesară, adecvată şi proporţionată pentru a remedia un prejudiciu serios apărut în economia unui stat membru, în linie cu Articolul 107(3)(b) din Tratatul de Funcţionare a Uniuni Europene şi condiţiile prevăzute în cadrul temporar pentru sprijinirea economiei în contextul epidemiei de COVID-19,” a informat Executivul comunitar.

La începutul lunii aprilie, Guvernul de la Bucureşti a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM Invest România.

Ministerul Finanţelor Publice a precizat atunci că va acoperi prin granturi 100% din dobânzile, comisioanele de administrare şi risc pentru liniile de credit/capital de lucru, precum şi pentru creditele de investiţii.

Ajutorul nu poate depăşi 120.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole.

Perioada de acoperire prin grant de la buget a dobânzii şi comisioanelor de administrare şi risc este de la momentul acordării creditelor/liniilor de credit contractate după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi – până la 31 decembrie 2020. 

Accesează și tu fonduri europene pentru firma ta, apelând la specialiștii RCG Consulting Group din Cluj-Napoca

Adrian Meitner

Articole recente

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Mai multe articole de același fel