Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai apreciate monumente de arhitectură gotică din Europa, fiind inclus în majoritatea publicațiilor de turism.

Dar, pe lângă importanța sa de edificiu medieval de excepție, Castelul Corvinilor captează atenția și datorită poveștilor și legendelor sale care-i sporesc strălucirea și îl învăluie într-o aură de mister. Nu întâmplător bijuteria noastră arhitectonică este numită și Legenda Vie a Transilvaniei. Poate cea mai cunoscută și vehiculată legendă a Castelului este cea legată de blazonul familiei Corvinilor, corbul cu inel de aur în cioc.

Povestea ne spune că inima regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a fost furată de frumusețea Elisabetei, o tânără femeie din ținuturile Țării Hațegului. Pentru a-și pune la adăpost protejata față de gura lumii, Sigismund hotărăște să aranjeze căsătoria Elisabetei cu unul dintre vitejii săi cei mai de încredere, pe nume Voicu. Copilului nenăscut îi lasă un inel de aur care să îi servească drept mărturie a originii sale nobile, atunci când acesta va crește și va merge la curtea regală. Prețiosul inel a fost păzit cu sfințenie de familia în care a crescut fiul nelegitim al regelui, drept dovadă fiind și întâmplarea prin care inelul a fost salvat de la pierdere de însuși copilul Ioan, care, aflat într-o călătorie, a răpus cu săgeata arcului său un corb ce, atras de strălucirea inelului așezat pe marginea ștergarului întins pe iarbă la masa de prânz, l-a furat în cioc și și-a luat zborul. Grozăvia faptei sale, ajunsă la urechile regelui peste câțiva ani, a influențat decizia acestuia de a stabili ca simbol al familiei hunedorenilor corbul cu inel de aur în cioc.

Corbul (Corvus în latină), care înseamnă înțelepciune și longevitatea, a rămas de atunci simbolul cetății care a fost dăruită lui Voicu ca recompensă pentru devotamentul său față de rege.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania