fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAVizite în Peșterile Cioclovina, ateliere de corzi și drumeții, de Ziua Parcului...

Vizite în Peșterile Cioclovina, ateliere de corzi și drumeții, de Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina

Publicat în

spot_img
spot_img

Iubitorii muntelui, peșterilor și drumețiilor montane sunt invitați duminică, 30 august, să sărbătorească Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.

Administrația Parcului, în parteneriat cu Clubul Sporturilor Montane Hunedoara, a pregătit special pentru acest eveniment vizite în peșteri, ateliere de corzi și drumeții.

Pentru siguranța și sănătatea tuturor cât și pentru a asigura protecția naturii, numărul de locuri este limitat, iar activitățile se vor desfășura cu respectarea normelor de protecție stabilite pe perioada pandemiei. Înscrierile se fac la numărul de telefon 0737503459.

Activitățile se vor desfășura duminică, 30 august. Toate activitățile se realizează cu ghid.

Pentru vizitele în peșteri, organizatorii recomandă sosirea la orele 9,00; 13,30 și 16,30, doar în baza înscrierilor la numărul de telefon menționat.

VIZITĂ DE PEȘTERĂ – PEȘTERA CIOCLOVINA USCATĂ

PARTICIPANȚI: număr limitat, conform autorizației Comisiei Patrimoniului Speologic

TRASEU: Se pornește de la capătul drumului forestier, pe potecă, cca 5 min; Traseul ce se va parcurge în subteran reprezintă galeria principală, pe o distanță de 550 m, între intrarea antropică și Sala Bivuacului. Galeria este uscată, fără râu subteran; prezintă spații largi, formațiuni și inscripții cu vechime mai mare de 100 de ani, din perioada exploatării guano-fosfatului. Timpul alocat unei vizite este de 30-40 min.

RECOMANDĂRI:

Haine de toamnă, deoarece în subteran temperatura este de circa 10 grade Celsius;

Încălțăminte comodă, cu talpă aderentă (ghete sau adidași de tracking / cizme de cauciuc)

ECHIPAMENT NECESAR: Organizatorii asigură cască de protecție cu lumină electrică.

VIZITĂ DE PEȘTERĂ – PEȘTERA CIOCLOVINA CU APĂ

PARTICIPANȚI: număr limitat, conform autorizației Comisiei Patrimoniului Speologic

TRASEU: Se pornește de la capătul drumului forestier, pe potecă, circa 5 min. Peștera are 2 intrări. Se parcurge din aval în amonte, de la intrarea inferioară, pe cursul activului principal, circa 1200m. Reprezintă cea mai lungă străpungere hidrogeologică din România, cu o diferență de nivel de – 167m, cu sectoare orizontale și verticale. Aproape întregul parcurs se realizează prin apă. Galeria este înaltă, bogat concreționată (stalactite, stalagmite, coloane, văluri parietale, gururi, baldachine). Timpul alocat unei vizite este de 3 ore.

RECOMANDĂRI: Condiție fizică medie; Este necesar ca, la înscriere, să se comunice date personale (înălțime, greutate, nr. la picior, vârstă) pe baza cărora se va pregăti echipamentul personal al participanților.

ECHIPAMENT NECESAR: Organizatorii asigură echipamentul necesar vizitei (costum neopren, ciorapi neopren, echipament TSA pentru parcurgerea sectoarelor verticale, surse de lumină, cizme de cauciuc) prin închiriere (100 lei).

ATELIERE DE CORZI

Atelier de escaladă la stâncă, pod indian se vor realiza în funcție de starea vremii (ploaia nu permite desfășurarea acestor activități).

Activitățile se realizează în apropiere de intrările celor două peșteri.

PROGRAM: 10,00-13; 15-18;

RECOMANDĂRI: încălțăminte comodă, cu talpă moale și bot rotunjit (teneși, pantofi trekking)

ECHIPAMENT NECESAR: ham de escaladă, cască, corzi sunt asigurate de organizatori

TREKKING

Organizatorii propun o drumeție în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina pentru ca vizitatorii să cunoască natura, obiceiurile localnicilor și istoria locurilor.

PROGRAM: 11:00 – 13:00, 15:00 – 17:00

RECOMANDĂRI: Incălțăminte adecvată (bocanci, încălțăminte de trekking)

(FOTO: Facebook / Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina)

Ioana Pop

Articole recente

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Iuliu Winkler, despre votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie: Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în...

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara

Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Torok şi regizorul Adrian Sitaru.

UDMR şi-a consolidat prezenţa în administraţiile locale din Ţinutul Secuiesc

În majoritatea oraşelor, primarii realeşi au câştigat detaşat, iar formaţiunea se aşteaptă să obţină mai multe mandate de consilier.

Mai multe articole de același fel

Acoperişuri luate de vânt în Deva şi Brad, după o furtună violentă

Judeţul Hunedoara s-a aflat luni după-amiază, până la ora 20,00, sub avertizare meteo de Cod Roşu, fiind prognozate vijelii puternice cu rafale de 90 km/h, grindină, frecvente descărcări electrice, local averse torenţiale peste 35 l/mp.

Percheziții ale Parchetului European în județul Hunedoara

Investigația privește o fraudă de 10 milioane de euro în domeniul achizițiilor publice care implică fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii de apă în două localități din Valea Jiului și îmbunătățirea eficienței energetice la un spital.