fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAVizite în Peșterile Cioclovina, ateliere de corzi și drumeții, de Ziua Parcului...

Vizite în Peșterile Cioclovina, ateliere de corzi și drumeții, de Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina

Publicat în

spot_img
spot_img

Iubitorii muntelui, peșterilor și drumețiilor montane sunt invitați duminică, 30 august, să sărbătorească Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.

Administrația Parcului, în parteneriat cu Clubul Sporturilor Montane Hunedoara, a pregătit special pentru acest eveniment vizite în peșteri, ateliere de corzi și drumeții.

Pentru siguranța și sănătatea tuturor cât și pentru a asigura protecția naturii, numărul de locuri este limitat, iar activitățile se vor desfășura cu respectarea normelor de protecție stabilite pe perioada pandemiei. Înscrierile se fac la numărul de telefon 0737503459.

Activitățile se vor desfășura duminică, 30 august. Toate activitățile se realizează cu ghid.

Pentru vizitele în peșteri, organizatorii recomandă sosirea la orele 9,00; 13,30 și 16,30, doar în baza înscrierilor la numărul de telefon menționat.

VIZITĂ DE PEȘTERĂ – PEȘTERA CIOCLOVINA USCATĂ

PARTICIPANȚI: număr limitat, conform autorizației Comisiei Patrimoniului Speologic

TRASEU: Se pornește de la capătul drumului forestier, pe potecă, cca 5 min; Traseul ce se va parcurge în subteran reprezintă galeria principală, pe o distanță de 550 m, între intrarea antropică și Sala Bivuacului. Galeria este uscată, fără râu subteran; prezintă spații largi, formațiuni și inscripții cu vechime mai mare de 100 de ani, din perioada exploatării guano-fosfatului. Timpul alocat unei vizite este de 30-40 min.

RECOMANDĂRI:

Haine de toamnă, deoarece în subteran temperatura este de circa 10 grade Celsius;

Încălțăminte comodă, cu talpă aderentă (ghete sau adidași de tracking / cizme de cauciuc)

ECHIPAMENT NECESAR: Organizatorii asigură cască de protecție cu lumină electrică.

VIZITĂ DE PEȘTERĂ – PEȘTERA CIOCLOVINA CU APĂ

PARTICIPANȚI: număr limitat, conform autorizației Comisiei Patrimoniului Speologic

TRASEU: Se pornește de la capătul drumului forestier, pe potecă, circa 5 min. Peștera are 2 intrări. Se parcurge din aval în amonte, de la intrarea inferioară, pe cursul activului principal, circa 1200m. Reprezintă cea mai lungă străpungere hidrogeologică din România, cu o diferență de nivel de – 167m, cu sectoare orizontale și verticale. Aproape întregul parcurs se realizează prin apă. Galeria este înaltă, bogat concreționată (stalactite, stalagmite, coloane, văluri parietale, gururi, baldachine). Timpul alocat unei vizite este de 3 ore.

RECOMANDĂRI: Condiție fizică medie; Este necesar ca, la înscriere, să se comunice date personale (înălțime, greutate, nr. la picior, vârstă) pe baza cărora se va pregăti echipamentul personal al participanților.

ECHIPAMENT NECESAR: Organizatorii asigură echipamentul necesar vizitei (costum neopren, ciorapi neopren, echipament TSA pentru parcurgerea sectoarelor verticale, surse de lumină, cizme de cauciuc) prin închiriere (100 lei).

ATELIERE DE CORZI

Atelier de escaladă la stâncă, pod indian se vor realiza în funcție de starea vremii (ploaia nu permite desfășurarea acestor activități).

Activitățile se realizează în apropiere de intrările celor două peșteri.

PROGRAM: 10,00-13; 15-18;

RECOMANDĂRI: încălțăminte comodă, cu talpă moale și bot rotunjit (teneși, pantofi trekking)

ECHIPAMENT NECESAR: ham de escaladă, cască, corzi sunt asigurate de organizatori

TREKKING

Organizatorii propun o drumeție în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina pentru ca vizitatorii să cunoască natura, obiceiurile localnicilor și istoria locurilor.

PROGRAM: 11:00 – 13:00, 15:00 – 17:00

RECOMANDĂRI: Incălțăminte adecvată (bocanci, încălțăminte de trekking)

(FOTO: Facebook / Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina)

Ioana Pop

Articole recente

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Consilierii locali din Târgu Mureș au aprobat proiectul reamenajării străzii Bolyai

Scopul proiectului este de a încuraja mobilitatea bazată pe mersul pe jos, cu bicicleta, diminuarea traficului rutier, reducerea congestiei în zona centrală, îmbunătățirea condițiilor de trafic

Directorul general al Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler

Decretul nr. 55 din 15 ianuarie 2024, emis de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale, consfințește acordarea acestui prestigios titlu Adei Hausvater, „în semn de înaltă apreciere pentru meritele importante în aducerea dramaturgiei românești și a Teatrului Național Mihai Eminescu în prim-planul culturii europene, pentru dezvoltarea prin arta dramatică a spiritului civic și democratic în Timișoara”, subliniind, de asemenea, dubla sa calitate de regizor și manager de teatru.

Primăria Arad anunță prima acțiune de dezinsecţie din acest an

Primăria Municipiului Arad anunță cetățenii orașului că joi, 4 aprilie și vineri, 5 aprilie 2024 se vor desfășura activităţi de dezinsecţie pe domeniul public și privat al municipalității.

Mai multe articole de același fel

Se prelungește termenul de depunere a proiectelor prin Programul Tranziție Justă, pentru investiții în dezvoltarea IMM-urilor din județul Hunedoara

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a luat decizia de a prelungi termenul de depunere a proiectelor în cadrul celor 7 apeluri lansate la nivel național prin PTJ pentru a răspunde, astfel, interesului mare manifestat de potențialii beneficiari în accesarea fondurilor disponibile.