fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENTIncident halucinant | Cupola tomografului de la Spitalul Județean Timișoara s-a prăbușit...

Incident halucinant | Cupola tomografului de la Spitalul Județean Timișoara s-a prăbușit peste o pacientă

Publicat în

spot_img
spot_img

Incident halucinant la Timișoara, unde cupola tomografului de la Spitalul Județean s-a prăbușit, sâmbătă, peste o pacientă care era scanată și care a fost rănită ușor. Aparatul, de producție chinezească, este unul dintre cele 40 instalate în spitale din toată țara, ele fiind achiziționate de Ministerul Sănătății în 2018 printr-un program finanțat de Banca Mondială.

O pacientă a fost ușor rănită la Spitalul Județean din Timișoara, după ce cupola aparatului CT a cedat și s-a prăbușit peste ea. Incidentul, susține managerul instituției, Raul Pătrașcu, putea avea urmări extrem de grave, întrucât acea cupolă se roteşte cu o viteză de 400 de rotaţii pe secundă. Pacienta rănită are AVC și era în CT când a căzut bucata de metal. Nu s-a putut mișca și numai norocul a făcut să nu fie omorât de bucata desprinsă. A scăpat doar cu o rană la cot.

„Am avut astăzi parte de un eveniment halucinant în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, despre care eu nu am mai auzit în viaţa mea să se poată întâmpla şi nici nu am mai văzut: cupola de protecţie a computerului tomograf, care constă într-un cerc cu un diametru de aproximativ un metru de plastic, cu margini ascuţite de aluminiu, s-a desprins în timp ce un pacient era scanat. Acea cupolă se roteşte cu o viteză de 400 de rotaţii pe secundă şi acţionează mai rău ca un cuţit. Din fericire, pacienta care era scanată în acel moment a fost doar rănită uşor, necesitând două fire de sutură pe braţ, însă putea să se întâmple un dezastru. La acea viteză cupola, capacul de protecţie acţionează mai rău decât un cuţit”, a afirmat managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Acuzând calitatea foarte slabă a construcției acestui aparat, Raul Pătrașcu spune că acea cupolă ar fi putut să îi secţioneze gâtul sau corpul pacientei.

„Acest CT, care a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii PSD în anul 2018, în program cu Banca Mondială, e de o calitate foarte slabă, a fost recepţionat de către spital, dar nu avea autorizaţie de funcţionare din partea CNCAN. El a funcţionat un an şi jumătate fără autorizaţie de funcţionare. Noi l-am oprit imediat, am chemat Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. Raportul Corpului de Control arată că ministerul a fost indus în eroare reprezentanţii spitalului când aceştia au semnat pentru recepţia acestuia şi astfel aparatul a funcţionat un an şi jumătate fără autorizaţiile necesare. (…) Noi l-am oprit în februarie 2020, când l-am descoperit, iar autorizaţia am primit-o abia pe 4 iunie de la CNCAN”, a mai spus Raul Pătraşcu.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Timișoara, computerul tomograf a funcționat o bună perioadă de timp fără avize și fără măsurătorile de radiații.

Conform contractului, firma care a livrat aparatul trebuia să facă și mentenanța. Conducerea spitalului a decis, în februarie 2020, să scoată CT-ul din funcțiune, după ce s-a aflat că acesta nu a avut niciodată autorizație de funcționare de la CNCAN – Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.

A urmat apoi o procedură de autorizare, iar în 4 iunie a venit avizul de la CNCAN. În 18 iunie s-a făcut și revizia tehnică a tomografului, care a ieșit nu demult din garanție. În prezent aparatul deține toate autorizațiile necesare bunei funcționări.

Adrian Meitner

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.