Combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş a anunţat că instalaţia de acid azotic numărul 4 a fost oprită în regim de urgenţă sâmbătă în urma unei căderi de tensiune, fapt ce a dus la degajarea de oxizi de azot în atmosferă. Investigația internă a companiei a descoperit că defecţiunea a fost cauzată de secţionarea unui cablu electric în timpul unor lucrări de excavaţie în afara platformei.

“Investigaţia internă demarată de Azomureş după evenimentul de sâmbătă, 29 august 2020, când una dintre instalaţiile de producere acid azotic a fost oprită în regim de urgenţă a arătat că fluctuaţia de tensiune electrică a fost cauzată de secţionarea accidentală a unui cablu electric situat în afara platformei Azomureş. Lucrarea de excavare se derula în afara platformei Azomureş de către o companie locală, ce execută lucrări de amenajare în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene. În urma secţionării cablului şi implicit a pierderii de electricitate, au fost activate automat echipamentele de oprire ale instalaţiei Acid Azotic 4, conform procedurilor uzuale pentru astfel de situaţii. Instalaţiile de pe platforma Azomureş sunt echipate cu sisteme de interblocare independente, pentru a opri întotdeauna echipamentele în siguranţă, curentul electric pentru astfel de operaţiuni fiind asigurat de surse independente de energie electrică. Eliberarea oxizilor de azot face parte din procedura normală de oprire sau de pornire”, a anunţat luni Azomureş.

Reprezentanții companiei susțin că soluţiile tehnologice sunt destul de limitate la nivel mondial şi emisiile de oxizi de azot sunt vizibile de la concentraţii scăzute, acestea având culoarea roşu-portocaliu sau maro, însă nu au impact negativ asupra mediului.

“Pentru o astfel de procedură, există, la fel ca pentru Azomureş, o prevedere în autorizaţiile de mediu ale instalaţiilor asemănătoare din întreaga lume. Din păcate, soluţiile tehnologice sunt în acest moment destul de limitate. Emisiile sunt vizibile de la concentraţii scăzute şi au o culoare diferită de la roşu-portocaliu la maro, sunt eliberate în atmosferă pentru o perioadă scurtă de timp şi la o înălţime de peste 85 de metri ceea ce asigură dispersia imediată, fără impact negativ major asupra mediului”, a precizat compania.

Azomures a contractat pe parcursul anului 2020 realizarea unui studiu tehnic pentru modernizarea instalațiilor de acid azotic. Studiul, realizat de unul dintre cei mai importanți furnizori de tehnologie din lume în acest domeniu, va oferi soluții pentru îmbunătățirile tehnologice ale producției de acid azotic, inclusiv pornirea și oprirea instalației.

“Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de oprirea din cursul zilei de sâmbătă. Pe de altă parte, precizăm că orice lucrări de excavaţie pe platforma Azomureş sunt supuse autorizaţiilor de lucru. Condiţia prealabilă pentru autorizare este identificarea oricărei conducte şi/sau cabluri subterane. Suntem convinşi că aceleaşi principii trebuie urmate în afara proprietăţii Azomureş, deoarece există conducte de gaze naturale, conducte diverse şi cabluri electrice care duc spre Azomureş sau către alte platforme din zonă. O notificare a fost trimisă Primăriei Târgu Mureş pentru a asigura permisele de lucru corecte înainte de a fi executate lucrări în vecinătatea platformei Azomureş”, au transmis reprezentanții companiei.

(FOTO: Facebook / Azomures)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania