Aflați într-o vizită de familiarizare cu mediul economic din județul Maramureș, ambasadorii din Republica Populară Bangladesh, Republica Indonezia, Republica Malaysia și ambasadorul Republicii Populare Islamice Pakistan au fost primiți vineri, în sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ, de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Întâlnirea a dus la cunoașterea reciprocă a relațiilor bilaterale la nivel de țară. Excelența Sa,  Daud Ali, ambasadorul Republicii Populare Bangladesh a menționat că a ales Maramureșul ca primă destinație de cunoașterea a României, fiind acreditat în luna august a acestui an, în calitate de ambasador plenipotențiar în România. Excelența Sa va redeschide în România misiunea diplomatică a Republicii Bangladesh închisă în 1995. Cu acest prilej, a menționat colaborarea intensă între cele două țări și dorința sa personală de a dinamiza cooperarea economică  la nivel de regiuni, respectiv cu  Maramureșul.

Ambasadorul Malaysiei în România, E.S Abdullah Zawawi bin TAHIR a vorbit despre intensificarea, în ultimii doi ani, a schimburilor comerciale între cele două țări. Ambasadorul se află la a două vizită în județul Maramureș, fiind direct interesat de stabilirea unor contacte cu operatori economici, în special din domeniul turismului.

E.S. Zafar Iqbal, ambasadorul Republicii Populare Islamice Pakistan, aflat la prima vizită în Maramureș, a fost plăcut impresionat de potențialul turistic al județului, însă a întrevăzut și un potențial de cooperare în agricultură și la nivel  social-cultural, precum și în industria exploatării miniere. 

E.S Muhammad Amhar Azeth a precizat că anul acesta România și Indonezia aniversează 70 de ani de relații diplomatice, dar și de schimburi economice intense. Interesul major al acestor schimburi economice se regăsește la nivelul schimbului de bunuri, industria petrochimică,  producția materialelor de cauciuc. 

Președintele CJ  Maramureș, Gabriel Zetea, a dorit demararea unor pași concreți în cooperarea cu reprezentanții diplomatici prezenți la Palatul Administrativ. Astfel,  se va realiza un schimb de informație la nivel de resurse și interese economice urmând ca, în perioada următoare, să se stabilească domeniile concrete de cooperare economică și să se susțină stabilirea de contacte cu mediul de afaceri la nivel  bilateral. Un alt punct de interes a fost concretizat în jurul cooperării în domeniul educațional, luând în considerare faptul că toate ambasadele prezente susțin diferite programe de schimburi de studenți și burse la nivel bilateral. Președintele Consiliului Județean a subliniat necesitatea susținerii unor schimburi de experiență și informație la nivel de studenți, un prim pas putând fi făcut prin realizarea unor întâlniri online a diferitelor grupări de studenți.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania