fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTELászló Kerekes, episcop auxiliar al Arhidiecezei romano-catolice de Alba-Iulia, a fost înscăunat...

László Kerekes, episcop auxiliar al Arhidiecezei romano-catolice de Alba-Iulia, a fost înscăunat în sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc

Publicat în

spot_img
spot_img

László Kerekes, episcop auxiliar al Arhidiecezei romano-catolice de Alba-Iulia, numit de Papa Francisc la sfârşitul lunii mai, a fost consacrat episcop în sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc.

Liturghia solemnă a fost celebrată într-un cerc mai restrâns din cauza restricţiilor impuse de epidemia de coronavirus. Organizatorii i-au încurajat pe credincioşi să nu organizeze un pelerinaj, ci să urmeze consacrarea episcopului prin intermediul mass-media.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de Gergely Kovács, arhiepiscop romano-catolic de Alba-Iulia, care l-a consacrat pe László Kerekes episcop, alături de György Jakubinyi, arhiepiscop emerit de Alba-Iulia şi József Tamás, episcop auxiliar emerit. La ceremonie au fost prezenţi membri ai Conferinţei Episcopilor din România, inclusiv episcopii bisericilor romano-catolice şi greco-catolice din România.

În omilia sa, Gergely Kovács a subliniat că László Kerekes şi-a ales ca deviză mărturia lui Petru, care la cele trei întrebări ale lui Isus i-a răspuns: “Doamne, tu ştii că te iubesc”. “Această mărturisire a fost aleasă drept deviză a părintelui László, care a acceptat cu îngăduinţă această slujbă cu mari poveri din mâinile Sfântului Părinte”, a precizat arhiepiscopul.

Înaltul prelat a citat cuvintele lui László Kerekes, care a declarat într-un interviu că serviciul episcopal nu este un rol de solist, ci are misiunea de a transmite dragoste şi unitate. Arhiepiscopul a mai subliniat că el nici nu îşi poate dori ceva mai nobil sau mai mult decât să-l slujească pe Dumnezeu şi poporul, împărtăşind dragoste şi unitate, înlăturând necazurile.

Arhiepiscopul a pomenit şi cuvintele Papei Francisc, care la o consacrare de anul trecut a spus că episcopia înseamnă slujire şi nu demnitate. Papa a îndemnat episcopii să se străduiască întotdeauna să fie aproape: mai presus de toate, să fie aproape de Dumnezeu în rugăciune, să fie aproape de preoţi şi de oameni şi să nu uite că şi ei înşişi au fost aleşi din popor. Arhiepiscopul i-a dorit episcopului auxiliar să aibă grijă în permanenţă cu dragoste de “turmă” şi să aibă grijă de aceasta în numele Tatălui.

Episcopul auxiliar a fost salutat de cardinalul Lucian Mureşan în numele Conferinţei Episcopilor din România. În numele Conferinţei Episcopale Catolice din Ungaria, András Veres, episcop de Győr, a transmis un masaj de felicitare. Acesta a afirmat că mai presus de toate suntem legaţi de natura noastră umană şi creştină, dar şi prin limba şi cultura noastră maternă maghiară. El a spus că misiunea comună este aceea de a-l predica tuturor pe Hristos.

Din partea Guvernului României, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a subliniat în discursul său că, deşi credincioşii ortodocşi formează majoritatea în ţară, guvernul român nu face diferenţa între confesiunile majoritare şi cele minoritare şi le respectă cu stricteţe autonomia.

László Kerekes, consilierul Sfântului Scaun, a fost până acum preot paroh al parohiei “Fericitul Özséb” din Târgu Secuiesc începând din anul 2004. S-a născut în 1968 la Târgu Secuiesc, şi-a început studiile la Ghelinţa, judeţul Covasna, şi le-a continuat la Târgu Secuiesc, iar în 1986 a absolvit Liceul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. În 1987 şi-a început studiile de filozofie şi teologie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Alba Iulia, iar din 1990 le-a continuat la Institutul Central de Teologie de la Budapesta şi le-a absolvit în 1992. A fost hirotonit preot în luna mai 1993 în biserica “Sf. Imre” din Ghelinţa. Este licenţiat în drept canonic, în 1994, respectiv în drept ecleziastic, în 2004, la Universitatea St. Paul’s din Ottawa. În timpul celor 26 de ani de preoţie a îndeplinit mai multe sarcini pastorale.

Sursa: MTI

Adrian Meitner

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel