fbpx
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘUn lector de la Universitatea Politehnica Timișoara a conceput și construit de...

Un lector de la Universitatea Politehnica Timișoara a conceput și construit de la zero o cameră foto „large format” și oferă gratuit planurile celor interesați

Publicat în

spot_img
spot_img

Lect. dr. ing. Ciprian Dughir, cadru didactic la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a Universității Politehnica Timișoara (UPT), a construit, de la zero, o cameră foto „large format”, 4×5”, designul, proiectul și realizarea aparținându-i în întregime. Cu ocazia Centenarului UPT, în cinstea căruia a construit-o, Ciprian Dughir dorește să ofere gratuit planurile de execuție tuturor celor interesați.

Pasionat de fotografie încă de la 7 ani, când a primit primul aparat de fotografiat, Ciprian Dughir, titular al unor cursuri în domeniul fotografiei, invitat permanent al emisiunii Foto Show și co-fondator al Grupului de fotografie Fotovest, și-a dorit de mult timp o cameră fotografică format mare, 4×5”, dar cum acestea sunt enorm de scumpe, a decis să construiască singur una.

Așa a rezultat, în prima fază, o „rail camera”, full 3D, de studio, cu toate piesele în mișcare printate de el la o imprimantă 3D. Ulterior i-a venit ideea unei camere portabile și ușoare, tot de tip „large format”, 4×5”, realizată din lemn de mesteacăn și piese printate 3D.

De ce o astfel de cameră foto? Nu neapărat din cauza rezoluției (care poate ajunge la 15 Giga-pixeli în cazul fotografiilor alb-negru), cât pentru mișcările oferite de o cameră foto de genul acesta: se pot modifica planurile de focus pe toate axele și pe toate direcțiile; se poate modifica perspectiva geometrică și mărimea relativă a obiectelor din cadru.

Camerele foto realizate de Ciprian Dughir vor fi prezentate marți, 1 septembrie 2020, ora 11:00, în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc în holul Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, Bd. Vasile Pârvan nr. 2B.

Cu aceeași ocazie va avea loc și lansarea concursului de desen și fotografie „Politehnica prin ochii mei”, o competiție din ciclul celor dedicate Centenarului UPT, adresată elevilor, studenților, cadrelor didactice și absolvenților Politehnicii.

(SURSA FOTO: Universitatea Politehnica Timișoara)

Ioana Pop

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.