CFR Cluj a câștigat cel de-al treilea titlu de campioană consecutiv cu Dan Petrescu pe banca tehnică, după ce s-a impus cu 3-1, pe „Ion Oblemenco”, în „finala” disputată contra Universității Craiova.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Una dintre primele întrebări puse de reporteri oficialilor clujeni care să sărbătoreau a fost: „Pleacă Dan Petrescu?”. Interogația nu era una fără sens, în contextul discuțiilor existente în primăvara acestui an, când surse din anturajul tehnicianului au vorbit despre o despărțire iminentă de gruparea clujeană.

Până la urmă, Petrescu și-a prelungit contractul, dar a primit asigurări că va fi lăsat să plece dacă va primi o ofertă avantajoasă. Așadar, este o întrebare legitimă: „Ce se întâmplă cu Dan Petrescu?”. Deocamdată, oficial, rămâne pe loc. Sunt argumente pro și argumente contra plecării de la CFR.

Argumente pro plecare

Un prim argument care alimentează zvonurile despre plecarea tehnicianului de la CFR Cluj este reprezentat de problemele financiare. Câștigarea titlului înseamnă bani mai mulți pentru club, dar aceștia vin eșalonat, în lunile următoare, iar restanțele față de jucători și staff trebuie plătite imediat.

„Nu știu cine a promis ce a promis, dar întâi jucătorii trebuie să fie plătiți. Noi nu suntem plătiți din luna martie și cred că e ceva inadmisibil. Nu știu cine ce transferuri promite, dar cred că grupul acesta care a câștigat pe teren trebuie să fie plătit”, a spus Damjan Djokovic, referitor la zvonurile că CFR va face transferuri de răsunet. În primăvară, Dan Petrescu a vrut să plece tot din cauza nemulțumirii jucătorilor.

Un alt argument: o parte din colectivul cu care „Bursucul” a făcut performanță părăsește campioana. Arlauskis a plecat, Djokovic pleacă și el dacă nu e plătit, ca și alții. În plus,  se spune că Marius Bilașco și Bogdan Mara, doi dintre colaboratorii apropiați, au decis deja să plece la Rapid.

În plus, jucătorii au fost rezervați atunci când au fost întrebați dacă antrenorul rămâne la echipă, folosind cuvintele „cred” și „sper”. „Cred că mai rămâne, știu că mai are contract și nu cred că are motiv să plece”, a declarat Ciprian Deac, poate cel mai important om din echipă.

La ultima conferință de presă la care a participat înaintea infectării cu noul coronavirus, Dan Petrescu a „înțepat” conducerea clubului, spunând că nu știe dacă mai este dorit la CFR.

Argumente contra plecării

Cel mai important argument contra plecării se leagă tot de bani, dar de cei promiși, nu intrați deja în cont. Conform contractului, Dan Petrescu va primi un bonus de 500.000 de euro pentru că a câștigat campionatul. De asemenea, va avea un bonus de un milion de euro pentru că CFR intră în grupele Europa League și de două milioane de euro dacă echipa va accede în grupele Champions League.

Adversari posibili în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor: Celtic (Scoția), Dinamo Zagreb (Croația), Astana (Kazahstan), Ludogoreț (Bulgaria), Young Boys (Elveția), Steaua Roșie (Serbia), Qarabag (Azerbaidjan), Legia Varșovia (Polonia), Maccabi Tel-Aviv (Israel), Molde (Norvegia). Deocamdată, dintre echipele calificate direct în Play-off se cunosc doar Ajax Amsterdam (Olanda), Salzburg (Austria) și Olympiakos (Grecia).

Program tururi preliminarii și Play-Off Liga Campionilor

  • 9 august – tragere la sorți turul I preliminar;
  • 10 august – tragere la sorți turul II preliminar;
  • 18/19 august – turul I preliminar (o singură manșă);
  • 25/26 august – turul II preliminar (o singură manșă);
  • 31 august – tragere la sorți turul III preliminar;
  • 1 septembrie – tragere la sorți play-off;
  • 15/16 septembrie – turul III preliminar (o singură manșă);
  • 22/23 septembrie – play-off (tur);
  • 29/30 septembrie – play-off (retur);

Vor exista pariuri antepost pe calificarea/necalificarea lui CFR în grupele Ligii Campionilor. La Fortuna oferta ainclusun asemenea pariu sezonul trecut.

Revenind la argumentele pentru rămânerea lui Dan Petrescu la actuala echipă, trebuie amintită și declarația patronului Neluțu Varga, care a fost categoric în acest sens. De aceeași părere este și Iuliu Mureșan, fostul președinte al „vișiniilor”, care mai are prieteni acolo și este bine informat.

Este cea mai scurtă vacanță de vară, deci vom avea foarte curând un răspuns cert la întrebarea: „Rămâne Dan Petrescu în Gruia și pentru sezonul 2020-2021”?

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania