fbpx
18.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEO tehnică folosită de medicii Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara oferă o...

O tehnică folosită de medicii Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara oferă o șansă în plus de vindecare pacienților cu COVID-19

Publicat în

spot_img
spot_img

Medicii Secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara au adaptat o tehnică folosită până acum în cazul bolnavilor cu BPOC (Bronhopneumopatie cronică obstructivă) sau a altor boli pulmonare, inclusiv astm bronșic sau boli cardiace, pentru a preveni hipoxia (insuficiență respiratorie) în cazul bolnavilor cu Covid 19.

Potrivit reprezentanților spitalului, pacienților cu dificultăți de respirație li se montează un aparat de ventilatie non-invazivă. Cu ajutorul acestui dispozitiv, efortul respirator scade, iar pacientul respiră mult mai ușor. Ventilația non-invazivă (VNI) ajută pacientul să primească mai mult aer în plămâni, în timpul inspirului, de la un ventilator conectat printr-un tub la o mască ce acoperă etanș nasul și gura pacientului.

“Beneficiul pe care-l aduce dispozitivul este foarte mare și asta pentru că pacienții aflați la limita terapiei intensive reușesc după câteva zile să respire mult mai bine și astfel putem evita mutarea lor în Secția de Terapie Intensivă, evităm ventilarea mecanică sau chiar intubarea lor”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI la Spitalul “Victor Babeș”.

Aparatul non-invaziv pentru respirație este elementul intermediar între masca simplă de oxigen și ventilația mecanică. Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara beneficiază de 20 de asemenea dispozitive care, în prezent, sunt utilizate, în cea mai mare parte, de pacienții COVID 19 cu forme ușoare sau moderate care au dificultăți de respirație.

“Practic, prin folosirea acestui aparat, încercăm să descongestionăm Secția de Terapie Intensivă. Sunt pacienți aflați la limita criticului, dacă putem spune așa. După câteva zile de folosire a acestui dispozitiv, pacienții pot să revină la masca de oxigen și să rămână în salon, fară a fi nevoie de transferul lor la ATI, care presupune, de cele mai multe ori, folosirea ventilației mecanice”, a precizat medicul Ciprian Gîndac.

În prezent, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara sunt internați 12 pacienți. În zonele roșii, COVID-19, ale spitalului, aparatul este folosit pentru cinci pacienți.

(FOTO: Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș” din Timișoara)

Ioana Pop

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.