Primarul Brașovului, George Scripcaru, va prezenta în ședința Consiliului Local din această lună un proiect de hotărâre prin care fostele centrale termice din cartiere, care nu mai sunt folosite, să devină centre care să le asigure brașovenilor servicii medicale primare, adică servicii asigurate de medicii de familie.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit Primăriei Brașov, acest proiect are ca scop asigurarea asistenței medicale pe toată durata zilei, iar cetățenii nu vor mai fi nevoiți să apeleze la unitățile de primiri urgențe atunci când medicii de familie nu mai au program. Propunerea înființării acestor centre a venit în urma discuțiilor pe care primarul Brașovului le-a avut cu directorul DSP Brașov, dr. Andrea Neculau, și șeful UPU-SMURD Brașov, dr. Cristina Vecerdi.

Primarul George Scripcaru spune că punctele termice sunt încăpătoare, au o structură bună, iar investițiile în amenajarea acestor centre vor începe cât mai repede. Au fost identificate până acum 13 astfel de locații care se încadrează ca dimensiuni, poziție și accesibilitate pentru a fi amenajate ca centre de permanență. Lucrările de reabilitare și reamenajare vor începe după aprobarea proiectului de către Consiliul Local Brașov.

,,La ora actuală este tot mai acută nevoia de a dezvolta pe baze moderne asistenţa medicală primară, în aşa fel încât ea să poată rezolva cât mai multe din problemele de sănătate ale pacienţilor, scăzând presiunea pe spital şi pe Unităţile de Primiri Urgenţe. Aceste aspecte sunt chiar şi mai necesare în noile condiţii impuse de pandemia cu virusul SARS-CoV-2, care va schimba activitatea medicală clasică pe o perioadă lungă de timp. În ultimii 20 de ani, asistenţa medicală de medicina familiei a fost privatizată, ceea ce a condus la o dezvoltare necoordonată a acestor servicii, fără a fi sprijinite printr-o finanţare adecvată de către statul român. Atomizarea unităţilor sanitare a condus implicit la o scădere a accesului pacienţilor la serviciile cabinetelor, care sunt practic deschise 5 – 6 ore pe zi. În majoritatea ţărilor europene a existat o mişcare de reorganizare a medicilor de familie în grupuri de practică, cu o serie de avantaje, cele mai importante fiind legate de creşterea calităţii şi a accesibilităţii pe parcursul a 10 – 12 ore pe zi. Direcția de Sănătate Publică a Județului Brașov recomandă Primăriei Municipiului Braşov să demareze înfiinţarea unor centre de medicina familiei prin parteneriat public – privat, astfel încât să existe premizele înfiinţării unor asemenea centre în principalele cartiere ale Municipiului Braşov”, a precizat directorul DSP Brașov, Andrea Neculau, în propunerea transmisă municipalității.

Structura unui astfel de centru de medicina familiei, conform recomandărilor DSP, ar trebui să conțină: sală de aşteptare, recepţie centralizată, cabinete de consultaţii, sală de tratamente, un izolator, sală pentru vaccinări, sală multifuncţională – pentru şedinţe, educaţie studenţi, rezidenţi, educaţie pentru sănătate în grupuri mici, toalete  pentru personalul medical şi pacienţi, anexe.

,,Unul din proiectele în care m-am implicat pentru sănătatea brașoveană este înființarea centrelor de asistență medicală primară. Cu toții știm că asistența medicală primară se desfășoară în cabinete medicale individuale ale medicilor de familie, care au o durată de funcționare de 5- 6 ore pe zi, favorizând astfel scăderea accesibilității persoanelor care au nevoie de acest tip de serviciu. Ca atare, Direcția de Sănătate Publică și Primăria Brașov dezvoltă un proiect legat de înființarea unor astfel de centre, care au ca scop creșterea accesibilității la serviciile de sănătate, având în vedere că acestea vor acoperi  toate cartierele brașovene, durata lor de funcționare va fi de 12 ore zilnic, iar în timpul week-end-ului se poate face permanență. De asemenea, în aceste centre se pot întrepătrunde alte activități medicale, cum ar fi: sănătatea gravidei, nutriție, kineto-terapeutică etc, iar managementul va fi mult mai ușor de realizat, pentru că toate lucrurile și resursele vor fi la comun. Înființarea centrelor de asistență medicală primară deschise timp de 12 ore, pentru  pacienți cu urgențe minore, care nu sunt rezolvate de medicul de familie din cauza programului mai scurt, va scădea adresabilitatea către UPU, iar activitatea UPU va fi descongestionată, lăsând astfel timp medicilor specialiști în medicina de urgență să dedice resurse și timp  mai valoros urgențelor majore”, a declarat șeful UPU-SMURD Brașov, Cristina Vecerdi.

Prin înființarea de centre medicale de permanență în cartierele din Brașov se va asigura accesul la servicii de asistență primară 12 ore/zi, într-o primă etapă, accesul la servicii de asistență primară la sfârșitul săptămânii (sâmbătă și duminică), crearea de centre de educație pentru sănătate, aproape de cetățean, și integrarea cu servicii medicale de stomatologie, recuperare, sănătate mintală, sănătatea gravidei și a lăuzei, nutriție și dietă.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania