fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSProducătorii din Harghita au început recoltarea cartofilor, dar n-au forță de muncă

Producătorii din Harghita au început recoltarea cartofilor, dar n-au forță de muncă

Publicat în

spot_img
spot_img

Producătorii din Harghita au început recoltarea cartofului, care este cultura de bază în judeţ şi se confruntă cu lipsa forţei de muncă, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Şeful Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno, a declarat că recoltatul a început în tot judeţul, iar producţia este una relativ bună, în medie de 26 de tone la hectar.

Principala problemă cu care se confruntă producătorii din judeţ este aceea a lipsei forţei de muncă, pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Torok Jeno a precizat că este destul de greu de asigurat cazarea şi distanţarea socială pentru muncitorii aduşi din alte judeţe, motiv pentru care unii producători lucrează cu muncitori mai puţini şi prelungesc timpul de recoltare, alţii folosesc muncitori din zonă, cărora le asigură transportul spre casă, iar o parte dintre ei se îndreaptă spre recoltarea mecanizată.

Potrivit sursei citate, probleme cu lipsa forţei de muncă au fost şi în alţi ani, dar acum s-au amplificat, din cauza restricţiilor impuse, de aceea recoltarea mecanizată începe să prindă teren.

Şeful Direcţiei Agricole Harghita a mai spus că producătorii din judeţ speră într-un preţ bun al cartofului, în contextul în care în acest an au cheltuit sume importante pentru combaterea buruienilor şi pentru stoparea atacului manei.

„Deşi primăvara a fost secetoasă, cartoful nu a suferit, pentru că are rezervă de apă din tuberculi. După răsărire, a început o perioadă aproape normală, iar în iunie şi iulie au fost multe precipitaţii, condiţiile fiind favorabile atât pentru dezvoltarea cartofului, dar şi pentru mană. Oamenii au învăţat din greşeala de acum doi ani, când au scăpat mana din mână şi în acest an au cheltuit, au făcut tratamente mai multe şi majoritatea culturilor au fost salvate şi până la urmă avem o producţie de cartofi bună. (…) Dar avem grija preţului, pentru că s-a cheltuit destul de mult şi combaterea buruienilor a fost mai greoaie”, a spus Torok Jeno.

Acesta a făcut apel către cumpărători să consume cartofi româneşti, care au calitate mai bună şi sunt mai sănătoşi decât cei aduşi din import.

În Harghita, cartoful este cultura de bază şi a fost cultivat, în 2020, pe 7.100 de hectare, în ultimii ani suprafaţa scăzând din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei. (AGERPRES)

(FOTO: Pixaabay.com)

Ovidiu Petrovai

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Korodi Attila: Miercurea Ciuc devine un centru regional puternic al formării duale

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a semnat astăzi, la București, contractul de finanțare în valoare de 121,67 milioane de lei pentru consolidarea învățământului dual și renovarea campusului școlar din Toplița-Ciuc. Valoarea sprijinului extern obținut prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se apropie de 100 de milioane de lei.

Noile săpături arheologice redescoperă fostul sistem de fortificație al Cetății Mikó

În partea de vest și de nord a Cetății Mikó se desfășoară o săpătură arheologică inedită: sub conducerea arheologului Darvas Lóránt, se cercetează, în mai multe secțiuni, sistemul de fortificație de odinioară a clădirii.

S-a finalizat consolidarea şi punerea în siguranţă a internatului de la Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a prăbuşit și a ucis doi elevi

Consolidarea şi punerea în siguranţă a clădirii internatului Liceului „Tamási Aron”, de la Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a prăbuşit în decembrie 2023, iar doi elevi şi-au pierdut viaţa, s-a finalizat, a anunţat, joi, Instituţia Prefectului Harghita