Serbările Naţionale de la Ţebea vor avea loc în acest an în 13 septembrie și comemorează 148 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Din cauza pandemiei de coronavirus, organizatorii evenimentului au decis că în acest an nu vor mai avea loc spectacolul folcloric şi obișnuitul târg pe platoul de la Țebea.

Potrivit Prefecturii Hunedoara, ceremonialul oficial va începe la ora 10.30 şi se va încheia la ora 11.30. Programul cuprinde prezentarea onorului şi Salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, serviciu religios, mesajul primarului comunei Baia de Criş, evocarea istorică a evenimentului şi depunerea de coroane.

Organizatorii solicită tuturor celor prezenţi să respecte măsurile de protecţie luate de autorităţi. Participanţii vor trebui să poarte mască de protecţie şi să respecte regulile de distanţare socială. 

Avram Iancu este considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale, care a avut un rol important în Revoluţia din 1848-1849. S-a născut în 1824 într-o familie de ţărani moţi înstăriţi şi a profesat ca avocat. A murit în 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi este înmormântat în cimitirul din Ţebea.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania