Timișoreanul Cristian Măcelaru este, începând din 1 septembrie, noul director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, urmând a avea primul concert pe 24 septembrie, când va dirija ”Preludiu la după-amiaza unui faun”, de Claude Debussy, a doua simfonie a lui Saint-Saëns, precum și al doilea concert pentru pian al lui Rahmaninoff, interpretat de Benjamin Grosvenor.

Cristian Măcelaru s-a format ca violonist la Timișoara, iar de la vârsta de 17 ani, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. A fost cel mai tânăr prim-violoinist al orchestrei Simfonice din Miami, iar apoi a început să dirijeze. Anul acesta, alături de Orchestra Simfonica din Philadelphia, Cristian Măcelaru a fost distins cu Premiul Grammy la categoria “Cea mai buna interpretare instrumentală solo” pentru albumul Wynton Marsalis (Concertul in re major pentru vioara si orchestra si Suita pentru vioara). Macelaru este al doilea dirijor roman premiat cu Grammy, dupa Christian Badea (1985).

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”Orchestra Națională a Franței s-a îndrăgostit de stilul său toamna trecută când a venit să dirijeze un program alcătuit din piese moderne și contemporane”, a declarat, pentru France Musique, Michel Orier, director muzical pentru Radio France.

Macelaru a intrat in atentia publicului american in februarie 2012, cand a dirijat Chicago Symphony Orchestra ca inlocuitor al lui Pierre Boulez in spectacole apreciate pozitiv de critici. Castigator al Premiului Solti pentru Dirijori in 2014, dupa ce obtinuse in 2012 Premiul Solti pentru Dirijori in devenire, o onoare prestigioasa care nu mai fusese acordata decat o singura data in istoria Fundatiei Solti. A participat la desfasurarea programelor Tanglewood Music Center si Aspen Music Festival, studiind sub David Zinman, Rafael Fruhbeck de Burgos, Oliver Knussen si Stefan Asbury.

Începând din acest an, Cristian Măcelaru este Cetățean de Onoare al Timișoarei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania