12 focare de pestă porcină africană (PPA) identificate la porci domestici sunt active în judeţul Alba, a anunțat vineri Direcţia Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a județului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Este cel mai mare număr de focare de la apariţia virusului în judeţ în urmă cu aproape un an.

“În prezent, la nivelul judeţului Alba sunt 12 focare active de PPA, la porcii domestici, în localităţile Cenade, Tăuni, Valea Lungă (2), Glogoveţ, Jidvei, Sântămărie, Biia, Sânmiclăuş (2), Veseuş şi Ciuguzel. Aproape toate focarele sunt concentrate într-o singură zonă, aproape de limita cu judeţele Sibiu şi Mureş. Primele dintre aceste focare au izbucnit la începutul primăverii”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA, Dragoş Suciu.

Trei dintre focare au fost declarate în decursul unei singure zile, în două sate învecinate, Sânmiclăuş şi Biia, iar boala produce pagube mari crescătorilor de porci din judeţul Alba şi nu numai.

Potrivir reprezentanților DSVSA Alba, pericolul extinderii rapide a focarelor de PPA în judeţ este amplificat în această perioadă de circulaţia necontrolată a porcilor mistreţi în căutare de hrană, astfel că aceştia intră de nenumărate ori în lanurile de porumb şi în culturile de lucernă unde găsesc hrană din belşug. Mulţi din aceşti porci sunt infectaţi şi transmiţători ai virusului pestei porcine africane, o boală mortală, incurabilă care evoluează şi la porcul domestic.

(FOTO: Pixabay.com)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania