Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, primarul Aradului, Călin Bibarț, și directorul CNAIR, Mariana Ioniță, au definitivat la sfârșitul acestei săptămâni condițiile de colaborare în vederea actualizării documentației drumului expres ce va lega orașele Oradea şi Arad.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit primarului Ilie Bolojan, autoritățile locale vor prelua documentația realizată în urmă cu 10 ani de la companie şi o vor aduce în stadiul de a putea fi finanțată din bani europeni. Vor reface studiile geologice şi topografice pe noul traseu, vor obține toate avizele necesare şi va fi estimată, la zi, valoarea investiției. Cele două municipalități își propun să aibă toată documentația finalizată până în luna martie.

Lucrările finanțate din fonduri europene vor fi incluse în programul de infrastructură ce va începe anul viitor. Drumul, cu patru benzi de circulație, are o lungime de 100 kilometri şi leagă cele două coridoare europene – autostrada Transilvania și coridorul 4 – și este şi o legătură strategică pe culoarul Nord-Sud în sud-estul Europei.

“La Oradea, joncțiunea cu drumul de legătură cu autostrada se face în zona din spatele gării Ioşia, la granița cu comuna Sântandrei. La finalul anului viitor, am putea avea contractul de execuţie semnat. La 3 ani de la începerea lucrărilor, conectarea Oradiei şi județului Bihor cu reţeaua europeană și națională de autostrăzi va fi asigurată așa cum se cuvine. Am mai făcut un proiect de colaborare asemănător pentru cei 19 kilometri de drum de 4 benzi ce va lega Oradea de autostrada Transilvania. Această colaborare scurtează procedurile cu cel puțin un an şi prindem trenul fondurilor europene din programul de rezilienţă”, a declarat Ilie Bolojan.

(FOTO: Facebook / Ilie Bolojan)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania