Mocănița care traversează Valea Hârtibaciului circulă din nou pe traseul dintre Sibiu și Agnita. În urmă cu 19 ani a circulat ultimul tren al CFR, însă garnituri turistice au mai fost puse în mișcare, sporadic, în perioada 2015-2018. Linia de cale ferată dintre Sibiu și Agnita este întreținută de câțiva voluntari. Povestea a început în urmă cu 12 ani, când cei câțiva voluntari și-au propus să readucă la viață calea ferată îngustă care traversează Valea Hârtibaciului, pe unde nu a mai trecut niciun tren din 2001. Din cei 52 de kilometri au fost salvați deocamdată doar șapte.

Proiectul a primit recent şi o finanţare nerambursabilă de 110.000 de euro, bani care vor ajuta la cumpărarea unei mici locomotive și restaurarea unor vagoane. Momentan este închiriată ocazional o mocăniță pentru călătoriile din weekend.

Voluntarii încearcă de mulți ani să salveze calea ferată îngustă care traversează una dintre cele mai pitorești zone din regiunea Sibiului.

“Linia poate fi folosită pentru transport turistic. Astfel se poate revigora puţin zona asta uitată de lume. E cea mai verde zonă din judeţul Sibiu, cu bisercile acestea fortificate care răsar peste copaci”, a declarat pentru StirileProTV.ro Mihai Blotor, președintele Asociaţiei Prietenii Mocăniției.

El a anunțat încă din luna iulie că în septembrie se va relua circulația mocăniței:

”În septembrie sperăm să putem să aducem din nou trenul pe șinele mocăniței, asta după doi ani de convingere a autorităților centrale, că nu suntem linie de cale ferată industrială, cu toate legislațiile aferente, ci suntem o cale îngustă care nu intersectează alte căi ferate, care circulă cu 15-20 km/oră cu trei vagoane de turiști”, a declarat Mihai Blotor.

Trenul turistic va circula și weekend-ul viitor.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania