Mii de persoane au manifestat duminică la Budapesta pentru independenţa Universităţii de Teatru şi Film din Ungaria după impunerea unui board numit de guvern, despre care spun că va submina autonomia instituţiei, relatează Reuters.

Conducerea universităţii, unde au studiat mulţi dintre cei mai cunoscuţi regizori ungari de teatru şi film, a demisionat lunea trecută în semn de protest faţă de schimbări, care i-au determinat de asemenea pe mai mulţi profesori de top să renunţe să mai predea.

Participanţii la marş au format un lanţ uman pe străzile din centrul Budapestei, după care mulţimea s-a adunat într-o piaţă din apropierea parlamentului, cerând autonomie universitară şi libertate pentru educaţia artistică.

Susţinătorii premierului Viktor Orban afirmă de mult timp că este momentul pentru o schimbare în cultură spre valori conservatoare, pentru a pune capăt la ceea ce ei consideră a fi dominarea artelor în Ungaria de către persoane cu viziuni liberale şi de stânga.

Boardul ales al universităţii a demisionat lunea trecută după ce autonomia instituţiei de învăţământ a fost revocată de guvern, iar marţi a fost înlocuit cu un board consultativ format din persoane apropiate de Orban şi de executivul său, potrivit DPA.

Attila Vidnyanszky, care a preluat conducerea noului board, este de asemenea manager la Teatrul Naţional şi apropiat al prim-ministrului. El este adeptul unei culturi ungare naţional-creştine.

Studenţii, care au ocupat universitatea în semn de protest începând de marţi, cer demisia lui Vidnyanszky şi revenirea boardului ales.

Sursa: Agerpres

Foto: Csoszó Gabriella – https://www.flickr.com/photos/145640943@N06/50295586587/in/album-72157715804894198/

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania