Primăria Sighișoara a depus pentru finanțare europeană un proiect amplu pentru modernizarea centrului orașului.

Este vorba despre proiectul “Regenerarea urbană a centrului Istoric al Sighișoarei – patrimoniu mondial UNESCO”, care prevede reabilitarea și amenajarea zonei ,,Sigma” în vederea transformării acesteia în zonă pietonală, spațiu verde, de socializare și de organizare de evenimente în aer liber.

Potrivit primarului Sighișoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, demersurile pentru transformarea Pieței “Sigma” într-o piață multifuncțională, atractivă pentru localnici și pentru turiști, au început în urmă cu trei ani. A fost elaborat Planul Urbanistic Zonal, iar acum a fost depusă cererea de finanțare europeană pentru acest proiect de reabilitare și amenajare a ,,Pieței Sigma” și a zonei centrale. Zona nu a putut fi reabilitată din cauza unor probleme de proprietate asupra terenului, doar 25,1% din suprafața acestuia aflându-se în domeniul public al municipiului, 61,8% în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice și 13,1% în domeniul privat al statului român.

“După reglementarea destinației acestor terenuri prin PUZ, în scopul amenajării pieței urbane, vom propune trecerea acestor suprafețe de teren din domeniul privat al statului și din proprietatea privată a unor persoane fizice în domeniul public al Municipiului Sighișoara. Trecerea se va realiza respectând prevederile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. În procesul de expropriere pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării acestui obiectiv de interes local, se vor respecta, în mod obligatoriu, prevederile referitoare la stabilirea unei juste despăgubiri a proprietarilor terenurilor”, a declarat primarul Sighișoarei.

Proiectul “Regenerarea urbană a centrului Istoric al Sighișoarei – patrimoniu mondial UNESCO” a fost depus pentru următorul exercițiu financiar la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

(FOTO: Primăria Sighișoara)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania