Ministrul Fondurilor Europene, Ioan-Marcel Boloş, a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, că acest municipiu poate pune bazele unei dezvoltări urbane fără precedent, având un portofoliu de terenuri cum rar se poate întâlni în ţară.

“Aici, la Deva, am discutat cu domnul primar (Florin Nicolae Oancea – n.r.) despre această oportunitate pe care o aveţi, de a construi Noua Devă sau Deva Nouă. Sunt puţine acele localităţi care au asemenea portofolii de terenuri pentru dezvoltare. Pe de o parte, discutăm de un teren de 460 de hectare spre zona Cristur, iar pe de altă parte, mai aveţi un alt teren spre zona Mureş, de 211 hectare, ceea ce vă oferă posibilitatea să accesaţi fondurile pe care Guvernul României le are la dispoziţie pentru următoarea perioadă de programare şi să puneţi bazele unei dezvoltări urbane fără precedent. pe care municipiul Deva să le implementeze”, a declarat Ioan-Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a arătat că primarul municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea, care a preluat mandatul de mai puţin de trei ani, a reuşit să încheiate contracte în valoare de 70 de milioane de euro.

“Este o performanţă ca în doi ani şi nouă luni (…) să aibă încheiate contracte de 70 de milioane de euro. Aşa ceva se întâmplă destul de rar în performanţa administraţiilor locale. Cred că având acum experienţa aceasta a implementării fondurilor europene, în următoarea perioadă de programare lucrurile vor arăta altfel din perspectiva accesării fondurilor, mai ales că aveţi aceste proiecte îndrăzneţe care sunt proiecte ce permit dezvoltarea urbană următoare a municipiului Deva”, a subliniat ministrul.

Ioan-Marcel Boloş a mai menţionat că, recent, Guvernul Orban a adoptat OUG 156/2020, care permite inclusiv satelor aparţinătoare să acceseze fonduri europene pentru infrastructura edilitară.

“Aşadar, aveţi din nou o provocare la nivelul dezvoltării viitoare pentru ca aceşti bai să ajungă în îmbunătăţirea standardelor de locuit ale oamenilor şi să puteţi face din municipiul Deva, un municipiu modern, un municipiu al viitorului”, a precizat Ioan-Marcel Boloş, care consideră că pentru a avea succes este foarte important parteneriatul între primărie şi Consiliul Judeţean.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că a avut şi o întâlnire la nivelul municipiului Petroşani, unde s-a discutat despre oportunitatea pe care o are oraşul de a accesa Just Transition Fund, fonduri pe care România le are pentru şase judeţe.

Vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Fondurilor Europene, Ioan-Marcel Boloş, s-au deplasat, marţi, în judeţul Hunedoara, unde au avut şi o întâlnire cu candidaţii PNL la Consiliul Judeţean Hunedoara, Adrian David, şi la Primăria Deva, Florin Nicolae Oancea, primarul în exerciţiu. (AGERPRES)

(FOTO: Facebook / Florin Oancea)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania