Chitariști din toată ţara se reunesc la Sibiu, pentru a cânta împreună piese folk şi rock care au făcut istorie, alături de Adrian Despot, Mircea Vintilă, Emeric Imre şi Alin Dincă de la Trooper.

Săptămâna viitoare, în perioada 18-20 septembrie 2020, va avea loc cea de-a şasea întâlnire a chitariştilor din România – Sibiu Guitar Meeting, în Piaţa Habermann. Festivalul cuprinde Concertul Manifest, în care sute de chitarişti cântă piesele ediţiei, dar şi alte proiecte integrate, ce cultivă spiritul folk-rock, au anunțat organizatorii.

La fel ca în fiecare an, ziua de sâmbătă este dedicată concertului colectiv al chitariştilor, cel mai spectaculos şi emoţionant moment al întregului eveniment. Noua ediţie va fi una mai restrânsă ca număr de participanţi, din motive de siguranţă, astfel că totalul chitariştilor care vor lua parte la concert a fost limitat la 300.

Pentru ediţia 2020, Sibiu Guitar Meeting propune tema “Legacy”, ce invită la o celebrare a moştenirii lăsată de mai marii artişti ai muzicii rock, români şi internaţionali; Moştenirea – un cadou al trecutului, care ajută la crearea unui viitor mai bun.

Playlist-ul din acest an este adaptat temei şi reuneşte o serie de 20 de cântece folk-rock etalon, care au format generaţii la rând. Printre acestea, se regăsesc unele dintre cele mai cunoscute melodii The Beatles, Pink Floyd, Guns n’ Roses sau Queen, dar şi Pasărea Colibri, Mircea Vintilă, Viţa de Vie, Compact, Cargo, Antract sau Trooper.

În cadrul Concertului Manifest vor fi invitaţi o parte dintre autorii pieselor, care vor cânta pe scenă în duet cu participanţii adunaţi în Piaţa Habermann. Adrian Despot de la Viţa de Vie va aprticipa din nou la întâlnirea chitariștilor, fiind un apropiat al evenimentului, pe care îl numeşte “Revoluţia chitariştilor de la Sibiu”. Alături de el, vor mai veni la Sibiu Mircea Vintilă, care face parte din prima generaţie de artişti folk din România, Alin “Coiotu” Dincă, de la cunoscuta formaţie rock Trooper, Emeric Imre şi o serie de artişti-prieteni ai Festivalului, ce se alătură demersului în fiecare an.

În plus, începând din acest an, toate noutăţile şi resursele necesare participanţilor pot fi găsite pe site-ul www.punemanapechitara.ro şi pe aplicaţia mobilă “Pune Mâna pe Chitară”, care se poate descărca gratuit de pe Google Play sau App Store, accesând de pe telefon link-ul punemanapechitara.app.link/instaleaza.

Proiectele speciale ale festivalului sunt: concertele acustice, masterclass de chitară, CD cu trupe tinere şi expoziţie de chitare recondiţionate.

Sibiu Guitar Meeting este un proiect complex, care reuşeşte an de an să contureze un program de interes pentru comunitatea de chitarişti şi nu numai. Prin urmare, o serie de proiecte unice se vor desfăşura şi la această ediţie, unele organizate în locaţii fizice, iar altele desfăşurate în mediul online.

Sibiu Acoustic Nights aduce publicului consumator de muzică bună o serie de trei concerte acustice desfăşurate în aer liber, duminică, în Piaţa Habermann, care vor fi susţinute de Mircea Vintilă, Emeric Imre şi membrii formaţiei Trooper. Un alt concert acustic va fi susţinut de Adrian Despot şi Cezar Popescu de la Viţa de Vie, care au pregătit o selecţie de piese cunoscute din cariera lor de aproape 25 de ani, pe care le vor interpreta la rece, la chitară şi voce, vineri, 18 septembrie, pe terasa Joyme, de la ora 21:00. Biletele pentru toate concertele se pot achiziţiona de pe platforma IaBilet.ro.

Pentru al treilea an consecutiv, Cezar Popescu şi Cosmin Lupu vor reveni la Sibiu pentru a susţine workshop-ul de creaţie şi producţie muzicală “Chitarist 2.0.”. Atelierul se desfăşoară duminică, 20 septembrie, şi implică nu doar explicaţii teoretice, cât mai ales exerciţii practice. Finalitatea masterclass-ului este o piesă la care toţi participanţii îşi vor aduce aportul muzical. Biletele la atelier sunt disponibile pe bit.ly/Masterclass-Chitarist-SGM2020, iar înscrierile se fac exclusiv în aplicaţia mobilă “Pune Mâna pe Chitară”.

Proiectul Young Revolution este o continuare firească a activităţilor organizate sub acelaşi nume în cadrul ultimelor ediţii ale festivalului. În timp ce anii trecuţi trupele tinere din toată ţara erau invitate la Sibiu, unde cântau în prima seară de eveniment, anul acesta tinerii artişti vor fi promovaţi intens, prin diferite canale de comunicare. Festivalul pregăteşte CD-ul Young Revolution, o compilaţie muzicală ce reuneşte piese originale ale unor trupe tinere din toată ţara. Fiind un produs cultural unic, acesta va fi distribuit în diferite locaţii partenere din toată ţara. În plus, formaţiile vor avea o zonă dedicată de promovare pe site-ul www.punemanapechitara.ro, unde îşi vor prezenta membrii şi cântecele compuse.

Guitar After Life Expo este finalitatea unui proiect de colectare a chitarelor vechi şi de recondiţionare a acestora. O parte dintre instrumente vor ajunge la elevii Liceului de Artă din Sibiu, care le vor picta în timpul Sibiu Guitar Meeting pe baza sunetelor ascultate, transformându-le în lucrări de artă. Restul instrumentelor vor fi recondiţionate în cadrul proiectului Guitar Art Craft, astfel fiind transformate în noi obiecte decorative, pe principiul do-it-yourself: veioze, cuiere, noptiere, rafturi etc. În final, toate creaţiile vor fi expuse în Piaţa Habermann pe tot parcursul festivalului, când pot admirate de către public.

Sibiu Guitar Meeting este un eveniment co-finanţat de Primăria Municipiului Sibiu şi AFCN.

(FOTO: Facebook / Sibiu Guitar Meeting 2020)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania