Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei organizează vineri, 11 septembrie, la ora 16.00, vernisajul expoziției “LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”.

Expoziția este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES. Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere.

Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.

Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului. Autorii acestora, alături de cei care sunt deja menționați pe postere, sunt: George Cupcea, Monica Gui, Felix Marcu, Florian Matei-Popescu, Denisa Murzea, Irina Nemeti, Sorin Nemeti, Ioniță Petiș, Viorica Rusu-Bolindeț, Anca Timofan, Marisa Tivadar, Ovidiu Țentea – realizare texte explicative; Xénia Furu – concept expozițional Sorin Tîrt, Lumi Nerțan (TD Studio, Cluj-Napoca) – design și concepție grafică; Dana Bulzan – design și montaj;  Orsolya Gal, Marina Melenti, Alin Tănasă – realizare machete; Florin Runcan – tehnic; Diana Bindea – conservator; Curatorii expoziției: Monica Gui și Ioniță Petiș.

Muzee partenere: Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia, Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeș, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Muzeul Municipal Mediaș, Muzeul Județean Mureș Târgu Mureș, Muzeul Național al Banatului Timișoara, Muzeul de Istorie și Arheologie – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Perioada expoziției: 11 septembrie 2020 – 1 octombrie 2021.

Numărul maxim de participanți la eveniment este de 50 de persoane.

Participarea se face fie pe bază de invitație, fie prin anunțarea intenției de participare la adresa secretariat@mnit.ro, până joi, 10 septembrie, ora 16.00. Confirmarea posibilității de participare se va face în limita locurilor disponibile.

Desfășurarea evenimentului se va face cu respectarea condițiilor impuse de lege, în vederea protejării spectatorilor, respectiv: sosirea decalată în timp a participanților; distanțarea socială; vizitarea expozițiilor în grupuri mici; participanții sunt obligați să poarte masca de protecție pe toată durata de desfășurare a evenimentului. 

Programul vernisajului:

15.15 – 16.00 – sosirea participanților și triajul acestora;

16.00 – deschiderea evenimentului;

16.30 – vizitarea expoziției în grupuri de maxim 8 persoane, la intervale de 15 minute.

Alături de expoziția LIMES, publicul va putea vizita la MNIT și expozițiile ”Cluj 1989, 21.12” și ”Incursiuni dacice în spațiul virtual”, ultima în versiune updatată.

(FOTO: mnir.ro)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania