Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică pe site-ul instituției un proiect de Hotărâre de Guvern privind stabilirea unor măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit proiectului, se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță, și se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri. De asemenea, proiectul prevede interzicerea comercializării băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.

“Institutul Naţional de Sănătate Publică, în colaborare cu DSP-urile judeţene, a realizat în anul 2016, studiul de perceptie a populatiei din grupe de varsta vulnerabile (ca si consumatori) cu privire la bauturile energizante comercializate in Romania. La studiul de perceptie a populatiei din grupe de varsta vulnerabile au participat un numar de 421 subiecti cu varsta cuprinsa intre 16-18 ani si 421 subiecti avand varsta peste 55 ani, din toate cele 41 de judete si din Municipiul Bucuresti. Rezultatele studiului releva cifre ingrijoratoare, o parte dintre acestea fiind enumerate mai jos. Din raspunsul participantilor la studiu a rezultat ca 74% dintre subiectii avand varsta de 16-18 ani si 42% din cei cu varsta peste 55 ani au consumat bauturi energizante. In cazul ambelor loturi, un procent important din cei care nu au consumat bauturi energizante, considera ca acestea pot dauna sanatatii (53% din subiectii cu varsta intre 16- 18 ani si 47% din respondentii cu varsta peste 55 ani). In ambele cazuri, frecventa consumului ocazional (de cel mult 5 ori pe an) este de 44-45%, in schimb un procent mai mare de adolescenti consuma in mod frecvent bauturi energizante (saptamanal) (23% fata de 8% in cazul persoanelor din grupa de varsta peste 55 ani). In cazul ambelor loturi studiate, majoritatea celor care au consumat bauturi energizante au raspuns ca niciodata nu au consumat mai mult de o doza. (…) Un procent de 66% dintre adolescenti si 90% dintre subiectii cu varsta peste 55 ani nu ar da acordul copiilor pentru consumul de bauturi energizante. Din datele raportate la INSP, in perioada 2014-2016, numai la nivelul municipiului Bucuresti s-au inregistrat un numar de 15 cazuri de intoxicatii cu bauturi energizante la copii cu varste cuprinse intre 1 an si 17 ani. Dintre aceste cazuri, 2 copii au asociat consumul de bauturi energizante cu alcoolul. Cazurile raportate in aceasta perioada au necesitat una pana la 4 zile de internare. Un numar de 13 cazuri (86,6%) s-au inregistrat la adolescenti – 15-17 ani – şi au fost reprezentate prin consum voluntar (nu accidental). In fapt, aceasta este vârsta cea mai vulnerabilă în cazul consumului unor astfel de produse”, se arată în nota de fundamentare la proiectul de Hotărâre de Guvern propus de Ministerul Sănătății.

Găsiți AICI proiectul de act normativ și AICI nota de fundamentare.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică în 7 septembrie. Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro. Termenul limită până la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

(FOTO CREDIT: Pexels / Pixabay)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania