România poate învăța din experiența digitalizării sectorului public din Estonia, țară fanion pentru modul cum s-a transformat și digitalizat, dar și pentru modul în care și-a școlarizat populația pentru a folosi eficient noile tehnologii. În acest sens, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaş şi vicepreşedintele Octavian Oprea s-au întâlnit marţi, la sediul ADR, cu o delegaţie a ambasadei Republicii Estonia în România, condusă de E.S. Ingrid Kressel Vinciguerra, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar.

În cadrul întrevederii, la care a participat şi domnul Mihkel Metsa, secretar I şi consul, au fost abordate subiecte precum cooperarea dintre cele două state şi schimburile de bune practici în domeniul digitalizării. Cele două părţi au făcut o scurtă trecere în revistă a agendei digitale din ambele state, preşedintele Sabin Sărmaş accentuând în context necesitatea elaborării unei noi Strategii naţionale de digitalizare.

”Modelul estonian de succes s-a axat doi piloni fundamentali – interoperabilitatea şi identitatea electronică. Potrivit prezentării făcute de partea estoniană, dezvoltarea infrastructurii IT s-a făcut etapizat, prin servicii punctuale şi utile populaţiei, accentul fiind pus pe nevoile cetăţeanului.”, a declarat Sabin Sărmaș.

Conducerea Autorităţii pentru Digitalizarea României şi-a manifestat interesul pentru modalitatea în care populaţia estoniană a ajuns la un astfel de nivel de excelenţă a competenţelor digitale, răspunsul fiind educaţia. Guvernul estonian a introdus încă din 1995 cursuri de utilizare a calculatorului în programa şcolară, cursuri care au fost oferite gratuit şi populaţiei vârstnice.

Estonia reprezintă ţara-fanion în rândul statelor europene în ceea ce priveşte transformarea digitală a sectorului public şi rezilienţa în faţa ameninţărilor cibernetice.

Estonia şi România au o cooperare solidă în cadrul Uniunii Europene, al NATO şi al politicii de securitate în general, precum şi interese comune de a genera oportunităţi mai bune pentru intensificarea relaţiilor economice.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania