Bolnavii aflați în stare gravă în Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara au o șansă în plus în cazul tratamentului împotriva bolilor care produc leziuni grave ale plămânului, a anunțat joi echipa spitalului.

Este vorba despre ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau “Plămân artificial”, un  dispozitiv care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism și oxigenarea sângelui. Structura acestuia este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare și suplinește funcția plămânului atunci când aceasta este afectată. Leziunile grave ale plămânului nu permit funcționarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special, explică medicii timișoreni.

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană a “plămânului artificial” și în cazul pacienților cu forme severe de COVID-19. “Plămânul artificial este o soluție disperată. Plămânii sunt afectați într-o proporție mai mare de 70-80 la sută, iar organismul nu reușește să facă față. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să își revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între “plămânul artificial” și plămânul pacientului”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara.

Dispozitivul ECMO, ce se folosește, de regulă, în cazul pacienților intubați, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară. Perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă si la 30 de zile.

Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara dispune de două asemenea aparate, care sunt folosite în prezent în cazul pacienților internați în Secția ATI cu forme severe de infecție cu noul coronavirus.

(FOTO: Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș” Timișoara)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania