Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a semnat, vineri, ordinele de încetare a mandatelor înainte de termen pentru 130 de aleși locali din județ, după ce secretarii unităților administrativ-teritoriale au fost solicitați să trimită Prefecturii referate despre toți aleșii care au trecut de la un partid la altul. Conform legii, acei aleși locali care au candidat și au câștigat sub culorile unei formațiuni politice și apoi trec la altă formațiune politică își pierd automat mandatele, prefecții fiind obligați să constate încetarea de drept a acestora.

Valul de decizii de încetare a mandatelor a venit după ce liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a făcut o sesizare în acest sens, iar PSD a depus chiar o plângere penală împotriva a trei reprezentanți ai guvernului Orban, pe care i-a acuzat de racolarea primarilor social-democrați.

Printre aleșii locali ce își pierd mandatele în județul Hunedoara, cei mai mulți sunt de la PSD, însă pe listă se află și consilieri de la ALDE și PNL.

”Astăzi, conform legii, am constatat încetarea de drept a mandatelor pentru toți cei despre care primăriile ne-au trimis referate cu privire la trecerea acestora de la un partid la altul. Am semnat deja peste 130 de astfel de Ordine. Așa după cum știți, Prefectura nu demite primari sau consilieri, ci este instituția care constată încălcarea legii, având obligația de a emite ordinele de încetare a mandatelor respectivilor aleși locali.” a spus prefectul Vasilică Potecă.

Una dintre cele mai delicate situații este în orașul Geoagiu, unde atât primarul Vasile Cărăguț cât și viceprimarul Carmen Maria Călugăr și-au pierdut mandatele. În aceeași situație sunt și cinci consilieri locali.

Vasile Cărăguț

Primarul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, fusese ales în 2016 pe listele ALDE, iar acum candidează din partea PSD pentru un nou mandat de primar. Situația este aceeași și în cazul celorlați aleși ale cărora mandate au încetat de drept ieri.

Primarul Cărăguț susține, într-o declarație pentru presa locală că, Prefectura Hunedoara crează haos în administrația din Geoagiu.

„Este un abuz pe care îl face domnul prefect. Crează haos în Primăria Geoagiu, avem proiecte la care trebuie trimise clarificări, avem cereri de plată, nu se pot lua decizii, s-a creat un blocaj total în administrația publică din Geoagiu. O să acționez în instanță această decizie, cu iz politic, părerea mea.” a spus Vasile Cărăguț pentru cotidianul local Orăștie 24.

Pe de altă parte, principalul contracandidat al actualului primar de la Geoagiu, liberalul Ovidiu Vlad, spune că Prefectul doar constată și nu demite.

Ovidiu Vlad

”Prefectul aplică legea întocmai și nu face niciun abuz, așa cum se tânguie, deja fostul primar Vasile Cărăguț. Legea este una pentru toată lumea, mai ales că printre cele peste 130 de ordine de constatare a încetării mandatului, multe sunt adresate unor liberali, membri ALDE, dar și pesediști. Nimeni nu l-a împins pe domnul Cărăguț, acum patru ani, să părăsească barca roșie și să candideze sub flamura lui Tăriceanu, așa cum, nici acum, nimeni nu l-a obligat să treacă la PSD, trădând partidul (ALDE) care l-a propulsat primar. Știa foarte bine că își pierde mandatul, trecând dintr-o barcă în alta, dar nu se aștepta ca tocmai șeful lui de partid să provoace un astfel de eveniment.” a spus Ovidiu Vlad.

„Având în vedere referatul constatator nr.6539/10.09.2020 întocmit de secretarul general al orașului Geoagiu din curpinsul căruia rezultă faptul că domnul Vasile Cărăguț, la alegerile din anul 2016 a candidat din partea Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), fiind primar din partea acestui partid, iar pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020 figurează pe listele de candidați pentru funcția de primar al orașului Geoagiu din partea Partidului Social Democrat (PSD), rezultând astfel că și-a pierdut calitatea de membru al partidului politic din partea căruia a fost ales”, se arată în textul Ordinului Prefecturii Hunedoara de constatare a încetării mandatului primarului orașului Geoagiu.

Pe de altă parte, reprezentanții ALDE din județul Hunedoara susțin că ei nu au primit de la primarul Vasile Cărăguț nicio cerere de demisie, el fiind, în acte, membru al acestui partid. Prefectura Hunedoara a trimis o adresă oficială pentru a afla care este starea de fapt.

”La adresa dumneavoastră nr 6538 din 10.09.2020(…), vă comunicăm următoarele: Domnul Cărăguț Vasile figurează în evidențele noastre ca membru ALDE-activ, și până în momentul de față, nu s-a adresat secretariatului partidului nostru cu o cerere în sensul renunțării la calitatea de membru”, se arată în răspunsul ALDE pentru Prefectura Hunedoara.

Prefectul de Hunedoara susține că va solicita controale în acele unități administrativ-teritoriale care au tergiversat trimiterea către Prefectură a referatelor referitoare la traseismul politic, încălcând astfel legea.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania