După mai bine de șase luni de activități neconvenționale, în afara sălii de spectacole, Filarmonica de Stat ,,Transilvania” are bucuria de a se reîntâlni cu o parte din public în sala de concerte, la Concertul de Deschidere a Stagiunii 2020/2021.

Această stagiune este una aniversară, anul acesta împlinindu-se 65 de ani de la înființarea Orchestrei Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” de către maestrul Antonin Ciolan. Concertul, dirijat de Mihnea Ignat, va fi transmis live pe pagina de Facebook a TVR și de către Radio România Muzical. Înregistrarea concertului va fi transmisă ulterior de TVR, în emisiunea ,,Cap de afiș”.

Stagiunea 2020/2021 este una specială din toate punctele de vedere. Dincolo de condițiile impuse de starea de pandemie, dincolo de incertitudinile și necunoscutele care decurg de aici, stagiunea aceasta aduce și un motiv de bucurie și de sărbătoare: se împlinesc 65 de ani de când ,,muzica reunește” pe scena Filarmonicii de Stat ,,Transilvania”.

Astfel, e un prilej de bucurie atât pentru public, dar, mai ales, pentru muzicieni, ca deschiderea să se poată desfășura în sala de concerte, acolo unde muzica este ,,la ea acasă”. Au fost de mare succes și concertele în spații neconvenționale, dar, din punct de vedere al calității sunetului, nimic nu se compară cu sala de concerte în care, pentru prima dată, această orchestră a cântat sub bagheta celui care a format-o alegând om cu om: maestrul Antonin Ciolan. Primul concert a fost în 4 decembrie 1955.

Vineri, 18 septembrie, de la ora 19.00, se va deschide, oficial, Stagiunea 2020/2021. Din cele 860 locuri ale sălii, doar 227 de locuri vor fi disponibile pentru o reprezentație în sala de spectacole. Având în vedere numărul de concerte outdoor din stagiunea trecută, majoritatea cu acces gratuit, care au fost dedicate, în primul rând, publicului larg și care nu au fost incluse în abonament, o dată cu reîntoarcerea în sală, abonații vor avea prioritate în ceea ce privește participarea la concertele din luna septembrie incluse în abonament. Numărul abonaților se ridică la 205.

Prima lună de toamnă aduce trei concerte: Concertul de Deschidere a Stagiunii 2020/2021, sub bagheta dirijorului Mihnea Ignat, din 18 septembrie; Turneul Național ,,Legends” din 26 septembrie de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și recitalul Cvartetului Transilvan din 29 septembrie, de la Auditorium Maximum. Concertele din 18 și, respectiv, 29 sunt incluse în abonament. Cel din 26 septembrie este doar pe bază de bilete.

Abonații sunt însă rugați să își confirme participarea la concertele din luna septembrie astfel:

– pentru cel din 18 septembrie până marți, 15 septembrie, ora 12.00;

– pentru cel din 29 septembrie până marți, 22 septembrie, ora 12.00.

Restul locurilor rămase neconfirmate, până la numărul total de 227 stabilite în sală, se vor pune în vânzare. Linkurile pentru achiziționarea online de bilete vor putea fi făcute publice doar după ziua de marți, când se vor încheia confirmările abonaților.

Din luna octombrie însă, dacă toate condițiile legale sunt în continuare favorabile, planul ar fi ca fiecare zi de concert să aducă, de fapt, două reprezentații, ambele mai scurte decât cele obișnuite din stagiunile trecute și desfășurate fără pauză: una de la 17.00, pentru abonați, și una de la 19.00, pentru publicul larg.

Programul Concertului de Deschidere a Stagiunii 2020/2021

Vineri, 18 septembrie 2020, ora 19, Abonament 19

Colegiul Academic

Concertul de deschidere a stagiunii 2020/2021

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Mihnea Ignat dirijor

Program:

Richard Strauss

Metamorfoze (studiu pentru 23 de instrumente de coarde)

Johannes Brahms

Serenada nr. 2 în La major, op. 16

Participarea publicului la spectacol se va face doar cu respectarea regulilor de distanțare impuse de lege. Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata evenimentului. Intrarea la eveniment se face doar pe sensul marcat, cu începere de la 18.15 și cu efectuarea triajului epidemiologic.

(FOTO: Cristina Radulescu / Filarmonica de Stat Transilvania)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania