Între 16 septembrie și 11 octombrie, Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduiește expoziţia „Între cer și pământ”, a artistei Maria Alexandrescu Vianu. Pe simezele muzeului clujean vor putea fi admirate lucrări realizate în perioada 2018-2020. Acestea reflectă originile de inspirație intelectuală ale creației sale, deoarece culorile cotoarelor de cărți din biblioteca familiei au reprezentat primele impulsuri ale visărilor sale artistice.

Această sugestie dinspre vizualitatea livrescului nu trebuie să ne inducă în eroare, pentru că, așa după cum se poate vedea în expoziția „Între cer și pământ”, spiritul căutător al artistei redescoperă exprimarea acută a trăirii creatoare. Transferul imaginativ dinspre interiorul protector al universului privat înspre exterioritatea datelor naturii se întâlnește cu ideea zborului, care provine dintr-un vis al copilăriei, în care îi era permis să se detașeze de concretețea universului citadin.

În lucrările sale, orașele sunt văzute mai totdeauna de sus, din zbor, dezvăluind o anumită detașare de concretețea lumii materiale. Nu întâmplător, în expoziția „Între cer și pământ”, viziunea artistei sugerează refugiul faţă de pragmatismul violent al lumii contemporane şi faţă de efectele sale spirituale. Reveriile pe care ni le propune nu sunt atât de inconștiente încât să cadă sub incidența suprarealismului și nici atât de studiat absurde, încât să poată fi considerate oniriste. Maria Alexandrescu Vianu pornește întâi de la simțire. Ulterior, reimaginează semnul pictural ca pe o medie între mitologia personală și capacitatea picturii de a-și potența limbajul prin mult apreciatele distorsionări expresioniste. Însușirea metaforei naturale ca mijloc de prospectare a sinelui reprezintă o preocupare artistică generatoare a unui univers recuperator, aflat mereu în căutarea unor noi mijloace de insolitare a lumii vizibile.

„Transferul imaginativ dinspre interiorul protector al universului privat înspre exterioritatea datelor naturii se întâlnește cu ideea zborului, care provine dintr-un vis al copilăriei, în care îi era permis să se detașeze de concretețea universului citadin. În lucrările sale, orașele sunt văzute mai totdeauna de sus, din zbor, dezvăluind o anumită detașare de concretețea lumii materiale. Nu întâmplător, în expoziția „Între cer și pământ”, viziunea artistei sugerează refugiul faţă de pragmatismul violent al lumii contemporane şi faţă de efectele sale spirituale. Reveriile pe care ni le propune nu sunt atât de inconștiente încât să cadă sub incidența suprarealismului și nici atât de studiat absurde, încât să poată fi considerate oniriste. Maria Alexandrescu Vianu pornește întâi de la simțire. Ulterior, reimaginează semnul pictural ca pe o medie între mitologia personală și capacitatea picturii de a-și potența limbajul prin mult apreciatele distorsionări expresioniste. Însușirea metaforei naturale ca mijloc de prospectare a sinelui reprezintă o preocupare artistică generatoare a unui univers recuperator, aflat mereu în căutarea unor noi mijloace de insolitare a lumii vizibile” , susține istoricul de artă dr. Dan Breaz.

Fiică a lui Tudor Vianu (1897 – 1964) și a Elenei Vianu (1911 – 1965), Maria Alexandrescu Vianu a urmat între anii 1958-1963 Facultatea de Istorie a Universității din București, specialitatea „Istorie antică și arheologie”. După absolvirea facultății, a lucrat, ca muzeograf, la Muzeul National de Artă al României, apoi de la întemeiere, din 1965, ca cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene. În anul 1983 a obținut titlul de doctor în istorie. Din 1987 lucrează la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române. A activat și ca profesor asociat la UNArte (2001 – 2004) și la Universitatea «Ovidius» din Constanța (2005 -2008). Este membru onorific al Institutului de Studii Sud Est Europene. Din 2010 și-a dedicat viața picturii.

Expoziția „Între cer și pământ” rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 11 octombrie 2020, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania