Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012

Biserica din Acâș, în județul Satu Mare, construită în secolul al XII-lea și care a servit în evul mediu ca mănăstire a gintei Ákos a fost complet renovată, iar la finalul săpătămânii trecute a fost sfinţită din nou.

Biserica este una dintre cele mai mari bazilici construite în stil romanic din Transilvania și datează din epoca dinastiei Arpadiene. Ea şi-a păstrat forma iniţială până astăzi, iar din secolul al XVI-lea aparţine reformaţilor.

Biserica reformată din Acâş, împreună cu Consiliul Judeţean Satu Mare, a obţinut în anul 2017 sprijin din partea Uniunii Europene în vederea renovării bisericii, iar lucrările de renovare au costat în total 2,3 milioane lei, din care doar 2% a trebuit să fie asigurate din surse proprii. Cheltuielile lucrărilor ce nu puteau fi finanţate din bani europeni au fost plătite de guvernul de la Budapesta prin intermediul unui sprijin de 15 milioane de forinţi (42 000 euro).

“Un singur lucru nu s-a schimbat în acest locaş, de 800 de ani încoace Dumnezeu este lăudat aici în limba maghiară.” a spus Csaba Pataki (UDMR), preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. El a reamintit că biserica de la Acâş este clădirea cea mai veche
a judeţului și a subliniat importanţa existenţei şi în viitor a unei comunităţi care reprezintă valorile creştine maghiare, în biserică şi în afara ei.

Slujba de mulţumire a fost oficiată de episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, István Csűry. El a spus că această biserică a fost construită, a dăinuit şi a fost renovată acum, deoarece poporul a privit spre tronul lui Dumnezeu.

Preotul local Zoltán Dobai a afirmat că biserica a fost salvată pentru câteva decenii, poate chiar secole, pentru generaţiile viitoare.

Satul Acâş are aproximativ 2000 de locuitori, din care 43% s-au declarat maghiari la recensământul din 2011, marea majoritate a
acestora fiind de religie reformată.

Sursa: MTI

Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012
Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.