fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEFOTO | Lucrările de renovare a bisericii de secol XII din Acâş...

FOTO | Lucrările de renovare a bisericii de secol XII din Acâş au fost finalizate

Publicat în

spot_img
spot_img

Biserica din Acâș, în județul Satu Mare, construită în secolul al XII-lea și care a servit în evul mediu ca mănăstire a gintei Ákos a fost complet renovată, iar la finalul săpătămânii trecute a fost sfinţită din nou.

Biserica este una dintre cele mai mari bazilici construite în stil romanic din Transilvania și datează din epoca dinastiei Arpadiene. Ea şi-a păstrat forma iniţială până astăzi, iar din secolul al XVI-lea aparţine reformaţilor.

Biserica reformată din Acâş, împreună cu Consiliul Judeţean Satu Mare, a obţinut în anul 2017 sprijin din partea Uniunii Europene în vederea renovării bisericii, iar lucrările de renovare au costat în total 2,3 milioane lei, din care doar 2% a trebuit să fie asigurate din surse proprii. Cheltuielile lucrărilor ce nu puteau fi finanţate din bani europeni au fost plătite de guvernul de la Budapesta prin intermediul unui sprijin de 15 milioane de forinţi (42 000 euro).

“Un singur lucru nu s-a schimbat în acest locaş, de 800 de ani încoace Dumnezeu este lăudat aici în limba maghiară.” a spus Csaba Pataki (UDMR), preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. El a reamintit că biserica de la Acâş este clădirea cea mai veche
a judeţului și a subliniat importanţa existenţei şi în viitor a unei comunităţi care reprezintă valorile creştine maghiare, în biserică şi în afara ei.

Slujba de mulţumire a fost oficiată de episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, István Csűry. El a spus că această biserică a fost construită, a dăinuit şi a fost renovată acum, deoarece poporul a privit spre tronul lui Dumnezeu.

Preotul local Zoltán Dobai a afirmat că biserica a fost salvată pentru câteva decenii, poate chiar secole, pentru generaţiile viitoare.

Satul Acâş are aproximativ 2000 de locuitori, din care 43% s-au declarat maghiari la recensământul din 2011, marea majoritate a
acestora fiind de religie reformată.

Sursa: MTI

Adrian Meitner

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Amenda aplicată pentru inscripţia de pe statuia Kölcsey din Carei a fost anulată în primă instanţă

Primăria Carei a fost amendată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare, la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut, la două săptămâni după dezvelirea statuii poetului care a scris versurile imnului maghiar, pe motiv că pe monument se aflau numai inscripţii în limba maghiară

ELEDELÜNK

A samáriai asszonyról szóló történetben azt olvassuk, hogy miután ez a rossz nô újjászületett és megtért a Jézus Krisztussal való találkozás hatására, visszatért a városába és hírül adta mindenkinek, hogy mi ment végbe vele.