Biserica Mănăstirii Izbuc (FOTO: Facebook / Mănăstirea Izbuc)

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române va participa sâmbătă şi duminică, în Bihor, la sfinţirea noii biserici de la Mănăstirea Izbuc şi a Catedralei episcopale din Oradea, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Episcopiei ortodoxe de Oradea, preotul Cristian Rus.

Cele două evenimente marchează aniversarea celor 100 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei ortodoxe de Oradea, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul la 30 august 1920.

“Tot în acest an se împlinesc 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, dar şi 325 de ani de la menţionarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695”, a anunţat într-un comunicat episcopia ortodoxă.

Sâmbătă, 19 septembrie, este programată târnosirea noii biserici “Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Izbuc, duminică, în 20 septembrie, urmând să aibă loc sfinţirea Catedralei Episcopale “Învierea Domnului” din Oradea.

“Avem deosebita bucurie ca slujba de sfinţire să fie oficiată de un sobor de ierarhi, sub protia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, a anunţat, pe pagina de socializare a Mănăstirii Izbuc, obştea lăcaşului.

Programul liturgic va începe sâmbătă la ora 9,00, când episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, va oficia Sfânta Liturghie, pe o scenă amenajată în vecinătatea noului lăcaş de cult. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de ierarhii invitaţi, vor săvârşi slujba de târnosire a noii biserici, de la ora 11,00.

În ziua următoare, duminică, la Oradea, Prea Fericitul Daniel va oficia slujba de sfinţire a Catedralei Episcopale “Învierea Domnului”, construită în faţa Cetăţii Oradea. La fel ca în ziua precedentă, programul liturgic va începe de la ora 9,00 cu Sfânta Liturghie oficiată de episcopul Sofronie Drincec, iar de la ora 11,00 Patriarhul Daniel, însoţit de un sobor de 28 de episcopi, va oficia slujba de târnosire a catedralei.

Cele două evenimente sunt organizate cu măsuri speciale pentru protejarea sănătăţii participanţilor şi pentru buna desfăşurare a manifestărilor religioase.

Din cauza situaţiei generate de pandemia actuală şi a numărului limitat de locuri din Catedrala Episcopală din Oradea şi din biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, intrarea în interiorul celor două lăcaşe de cult se va face strict pe bază de invitaţie.

Mulţimea clerului şi credincioşii vor putea să asiste la sfintele slujbe în proximitate, prin intermediul a câte unui ecran de mari dimensiuni.

La intrarea în sfintele lăcaşuri şi în perimetrul acestora vor fi amplasate puncte de dezinfecţie, unde vor fi puse la dispoziţie măşti de protecţie şi apă potabilă îmbuteliată.

În mod excepţional, spre a se evita aglomerarea de persoane, închinarea în Sfântul Altar va continua, în condiţiile date, atât la Catedrala Episcopală din Oradea, cât şi la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, timp de o săptămână, până în ziua de duminică, 27 septembrie a.c., inclusiv, în afara programului liturgic.

Proiectul edificării unei Catedrale episcopale în Oradea, o catedrală simbol pentru Ţara Crişurilor, datează după reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei în anul 1920. Credincioşii aveau atunci o catedrală episcopală provizorie, în Biserica cu Lună, declarată astfel de episcopul Roman Ciorogariu, după ce anterior fusese biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din cartierul Velenţa.

Construcţia catedralei episcopale în centrul municipiului Oradea, în Piaţa Emanuil Gojdu nr 43, a fost reluată abia după evenimentele din 1989 şi a început în 1995, când s-a pus piatra de temelie. Clădirea are o înălţime de 65 de metri de la fundaţie până în vârful crucii şi o amprentă la sol de 1.422 metri pătraţi. Lucrările exterioare au fost terminate, iar cele interioare se află în progres, la stadiul de finisaje. La intrarea principală a catedralei, pe sub trepte, a fost montat un sistem de încălzire pentru ca iarna să nu alunece enoriaşii. Lucrările la această catedrală au avansat în ritm susţinut din anul 2007, după întronizarea actualului episcop, Sofronie Drincec. La Mănăstirea Izbuc va fi sfinţită noua biserică mare de zid, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic şi Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina. Piatra de temelie a fost pusă în 16 mai 2010 de episcopul Sofronie. Are ca model arhitectural, adaptat, biserica Mănăstirii cneziale Ravaniţa din Serbia, iar pridvorul, cupolele şi crucile sunt inspirate de biserica mare a Mănăstirii Cozia. Biserica este acoperită cu tablă de cupru, placată în exterior cu piatră românească, cu vitralii, placată în interior, pavimentar şi parietal, cu marmură de Cavala, Grecia, înfrumuseţată cu un iconostas din marmură cu icoane în mozaic, lucrat la Salonic, uşile împărăteşti şi diaconeşti sunt din lemn de tei, aurite, pictată în tehnica frescă, după erminia bizantină şi dotată cu un policandru tip “horă” realizat tot în Grecia. (AGERPRES)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania