În România au loc în medie 16 licitații lunar în sectorul rețelelor de apă, valoarea acestora variind între 2 și 20 milioane de euro. Doar in județele Arad, Cluj și Salaj, suma proiectelor pentru infrastructură depășește 700 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020.

„Este momentul cel mai potrivit pentru a deschide piața în proiectele de infrastructură de apă din România. Numeroase licitații au fost lansate în ultimele luni, cu o participare redusă.” Acest lucru a fost transmis marți de consilierul Biroului Economic și Comercial al Spaniei la București, Miguel Ángel Martínez Rolland, oamenilor de afaceri spanioli interesați în cadrul unei conferințe online organizată împreună cu ICEX Spania Export și Investiții și Asociația Partenerilor pentru Proiecte și Fonduri Europene (APPFE).

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Media proiectelor licitate, care constau în construcții (aprovizionare și salubrizare), epurare, tratament și design, a fost de 16 oferte pe lună, pentru sume cuprinse între 2 și 20 de milioane de euro, potrivit consultanței RC Gestión.

„Uniunea Europeană finanțează 85% din investiții; oferta nu mai este atribuită doar pentru preț, ci și pentru ponderarea ofertei tehnice; iar managementul a fost descentralizat”, a subliniat Martínez Rolland ca avantaje, la care a adăugat experiența relevantă a companiilor spaniole și numărul relativ mic de companii românești în tratarea apei.

În ciuda stării de alarmă decretată din cauza Covid-19, construcțiile din această țară din Europa de Est au continuat și, în prezent, se mențin zboruri între cele două țări fără a impune carantină anumitor tipuri de lucrători și oameni de afaceri.

În plus, deblocarea proiectelor europene cauzate de criza politică între 2017 și 2019 – în prezent, POIM (Programul de infrastructură mare) 2014-2020 este în vigoare – a provocat o avalanșă de licitații.

Datorita numerelor uriașe de lictității, Martínez Rolland a recomandat oamenilor de afaceri să se ducă la o firma de consultanță legală și de licitații, care acordă atenție clauzelor speciale și cerințelor contractuale, acestea nefiind foarte flexibile. „Este însă de multă răbdare și persistență în fața dificultăți birocratice”, a continuat Martínez Rolland.

În cadrul discuției, Gabriel Racovițeanu, profesor la Facultatea de Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcții din București, a luat parte și la prezentarea Proiectului regional pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în regiunea Arad pentru perioada 2014-2020.

Racovițeanu a subliniat că investițiile în Arad sunt evaluate la 387 milioane, inclusiv 2 contracte de servicii, 1 contract de furnizare, 10 contracte de design și construcție (contracte galben FIDIC /„Design & Build”) și 6 contracte de construcții.

Pe de alta parte, directorul general adjunct al companiei de apă Somes S.A. a explicat Proiectul Regional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Canalizare în Cluj și Salaj pentru perioada 2014-2020.

În aceste două județe, suma totală a proiectului se ridică la 355,6 milioane de euro, care vor fi distribuite în 34 de contracte publice; în concret, 6 dintre acestea vor fi contracte de servicii, 26 de lucrări și 2 de cumpărare de produse.

La videoconferință a participat și președintele APPFE, Florian Burnar, care a prezentat suma fondurilor europene în perioada 2014-2020 destinată sectorului apei din România.

Mai exact, există 19 proiecte deja aprobate pentru o valoare de 4.600 de milioane de euro și alte 26 de proiecte în pregătire pentru o sumă de 4.500 de milioane de euro.

În ceea ce privește noul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, Burnar a dezvăluit că România va avea în jur de 3.000 de milioane de euro pentru piața de tratare a apei, la care trebuie adăugate alte surse de finanțare, cum ar fi Planul Național de Recuperare și Reziliență.

Scris de Raul Sanchez – Jurnalist spaniol care colaborează cu HotNews și Euronews. A lucrat pentru agenție de presa EFE la București și a fost corespondent pentru România al cotidianului El Pais.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania