Cetatea Mălăiești

Țara Hațegului concentrează pe teritoriul său o mare bogăție și varietate a atracțiilor turistice. Când te gândești la această parte a județului Hunedoara, îți vin în minte legendele dinozaurilor pitici, bisericile vechi de piară, zimbrii de la Slivuț sau Parcul Național Retezat. Dar totuși, această întindere binecuvântată de pământ ascunde și alte comori, mai puțin știute, dar care merită cu prisosință să fie descoperite: cetățile și curțile cneziale din Țara Hațegului.

Una dintre cele mai atractive astfel de cetăți este cea de la Mălăiești, construită la sfârșitul sec. al XIV-lea de familia cnezilor Sărăcin din Sălaşu de Sus, una dintre familiile nobiliare care își împărțeau la vremea respectivă teritoriile Țarii Hațegului. De regulă, acestor construcții medievale le era atribuit rol de apărare datorită posibilelor atacuri ușoare care ar fi putut să apară în urma disputelor dintre familiile de cnezi. La Mălăiești, cetatea de piatră mai păstrează doar turnul donjon, celelalte nerezistând în timp. Cetatea poate fi vizitată și la interior, unde se află expuse piese de mobilier reconstituit şi obiecte vechi.

Fiind situată pe un deal stâncos dintre două văi, Cetatea Mălăiești are un aspect desprins parcă din filele unei cărți de istorie. Dacă faci efortul de a urca treptele până  în turnul fortăreței, vei primi drept răsplată o priveliște încântătoare asupra peisajului ce se întinde spre Parcul Național Retezat.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania