Premierul ungar, Viktor Orbán, a declarat la finalul ședinței de guvern care a avut loc miercuri, că există un plan de bătălie cu privire la modul în care pot fi protejate persoanele în vârstă, dar în acelaşi timp să menţină şi funcţionarea ţării. Epidemiologii maghiari cred că cel de-al doilea val va atinge vârful în jurul lunilor decembrie-ianuarie, iar până atunci trebuie să existe o apărare constantă.

Prin intermediul unui mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, premierul Ungariei a prezentat hotărârile luate pentru limitarea efectelor pandemiei. Astfel, s-a decis, printre altele, ca cluburile de noapte să fie închise după ora 23, iar preţul testelor de coronarivus să fie reglementat de către autorităţi, astfel încât nimeni, sub nicio formă, să nu poată ceară mai mult de 19.500 de forinţi (aprox. 260 de lei) pentru un test.

De asemenea, Viktor Orbán, a anunţat că – din moment ce virusul a fost introdus în ţară din străinătate – s-a decis ca restricţiile de intrare în ţară să fie menţinute.

Purtarea măştii va deveni obligatorie – în plus faţă de mijloacele de transport în comun şi magazine – şi în cinematografe, teatre, instituţiile medicale şi de asistenţă socială, respectiv în toate birourile în care se lucrează cu publicul. Interdicţia de vizitare a spitalelor şi a căminelor sociale va fi, de asemenea, menţinută.

Începând cu 1 octombrie, în şcoli se va intra numai după măsurarea temperaturii corporale a elevilor şi profesorilor, şi nicio altă persoană nu poate avea acces în clădire, a mai anunţat Viktor Orbán.

“Am câştigat bătălia împotriva primului val; acum trebuie să ne confruntăm cu al doilea val. Suntem mai pregătiţi şi avem mai multă experienţă, în plus, ne putem baza şi pe o consultare naţională”, a spus prim-ministrul Ungariei.

Orbán a subliniat că sistemul medical din Ungaria este pregătit: are echipamentele necesare pentru apărare, are un număr suficient de paturi de spital, are ventilatoare mecanice şi dispune de suficient personal medical care să le poată opera.

Mai mult decât atât, dacă este necesar, cele peste zece mii de paturi disponibile astăzi pot fi dublate sau triplate, iar în baza unui plan de management al situaţiei, medicii şi asistenţii pot fi trimişi în locurile în care este cea mai mare nevoie de ei, a mai adăugat Orbán.

Prin intermediul ministrului de interne Sándor Pintér, poliţia a fost instruită să controleze cu stricteţe şi să impună respectarea regulilor, iar atunci când este nevoie, să pedepsească persoanele care nu respectă prevederile.

“Am reuşit o dată, vom reuşi şi a doua oară! Să avem grijă unii de ceilalţi”, a spus în încheierea mesajului său video Viktor Orbán.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania